Tuomas Liukkonen klar för Sirius

Sirius har gjort klart med klubbens första nyförvärv – Den finska landslagsmannen Tuomas Liukkonen: ”Det känns riktigt bra att få möjlighet att spela ytterligare ett år i Elitserien med ett bra lag”, säger Tuomas Liukkonen.
Den 26-åriga mittfältaren Tuomas Liukkonen lämnar Kalix för spel med Sirius.

– Jag har fått en bra bild av Sirius. Jag vet att det är en traditionell klubb och att Uppsala är en fin stad med bra träningsmöjligheter, säger Tuomas Liukkonen.

Moderklubben är Kampparit men den senaste klubbadressen är i Kalix, som han nu lämnar efter en säsong.

– Förra säsongen var min första säsong i Elitserien och jag tycker det gick bra men jag tror att nästa säsong blir lite enklare nu när jag har fått känna på elitseriespel, säger Tuomas Lukkonen.

Sirius nya huvudtränare Esa Määttä ser fram emot att få jobba med Liukkonen – igen.

– Det känns bra att vi fick honom. Jag tror att han kommer utvecklas väldigt mycket som bandyspelare under de närmaste åren. Han är en bra bandyspelare redan nu men jag tror inte att vi har fått se det bästa från Tuomas än och det blir roligt att jobba med honom, säger Sirius tränare Esa Määttä som sett Liukkonen ända sedan han var 13 år och även haft honom i P17-landslaget.

– Tuomas är en väldigt komplett bandyspelare. Han kan spela på olika positioner och vi kommer ha stor nytta av honom även på det sättet. Han är bra på skridskorna och vill sätta igång spelet och andra medspelare. Sådana spelare behöver vi i vårt sätt att spela, säger Esa Määttä.

Liukkonen själv ser sitt passningsspel som en av hans starkaste egenskaper.

– Jag jobbar hårt i båda riktningarna och jag har en bra passningsklubba. Jag tror jag kan tillföra kvalitet både i offensiven och i defensiven, säger Tuomas Liukkonen.

Liukkonen har den rätta viljan enligt Esa Määttä.

– Han vill se hur långt han kan komma som bandyspelare och han passar även på det sättet väldigt bra in i det Sirius vi vill bygga. Det som är bra med de här finska spelarna är att man vet att de kommer att ge allt vad de har för att bli bättre. De har lämnat sitt hemland, sina kompisar och sin familj för att satsa. Dessutom har Tuomas spelat en säsongen i Sverige nu och han vet nu vad som gäller när man spelar i Elitserien. Han vet själv också att han har mer att ge än vad han fick ut förra säsongen, säger Esa Määttä.

Esa Määttä har en relativt klar bild över hur Liukkonen ska användas bäst.

Vi kommer att använda honom antingen som ytterhalv eller mittfältare, det beror på laget. Vad Tuomas behöver är att få en ordinarie position. I och med att han kan spela på olika positioner har han ofta varit den som fått hoppa mellan positioner. Då är det inte lätt för en ung spelare att utvecklas maximalt, säger Esa Määttä.

Johnny Helmersson

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×