Stort ansvar för Billy Nilsson – igen

Ett långsiktigt arbete utan spektakulära värvningar gav resultat. Sirius slutade på en sjätteplats i fjol och kunde titulera sig bästa lag i Uppsalaregionen.

Trots att Sirius setts som en defensiv lagmaskin kom man ändå under säsongen 14/15 att förknippas starkt med Billy Nilsson. Vinnaren av SSL:s poängliga utsågs också till årets forward. Från en något mer undanskymd tillvaro i stjärnspäckade Falun fick han nu sitt stora genombrott i Sirius. – Jag tyckte Billy var helt fantastisk även i Falun och kanske deras bästa spelare i slutspelet innan han kom till oss. Men han spelade i en andrafemma där och fick inte riktigt samma speltid och förtroende som han fått hos oss. Då är det lättare att blomma ut, säger David Ahlmark.

Vad gäller årets nyförvärv har man fått in ett antal oprövade kort. Att ställa om från lettiska och schweiziska ligorna tror Ahlmark kan bli tufft. Men inför säsongsupptakten höjer han ändå ett varningens finger: – Juris Gribusts har otroligt mycket i sig och kommer han in i tempot och det fysiska spelet kan han nog bli en överraskning. Sedan har vi Linard Parli som spelar i schweiziska landslaget. Han har spelat center men vi kommer använda honom som forward.

Sirius har under Ahlmarks ledning avancerat för varje år i SSL. Även om en viss Nilsson har en del i framgången, handlar det mesta om kontinuitet och långsiktighet. – Vi har jobbat med tydliga långsiktiga mål och byggt i lugnan ro. Vi har inte värvat några stora namn och alltid haft en stram budget. Vi har också fått behålla stommen så det har inte blåst så mycket kring Sirius. Vi tränar också mer och mer för varje säsong och det påverkar förmodligen också, säger Ahlmark.

När fjolårssäsongen drog igång trodde nog inte många att Sirius skulle hamna före stjärnspäckade Storvreta. Men Ahlmark lägger ingen större prestige i att vara bästa lag i Uppsalaregionen: – För mig var det ingen stor grej men för vissa som har jobbat i föreningen i många år tror jag att det var det. Sedan får man inte glömma att Storvreta gjorde en dålig säsong. En vacker dag vill vi vara bättre än alla.

Text: Johanna Gratjova

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×