Stefan Tranblom klar för Sirius Bandy

Vi kan nu presentera den elfte spelaren i truppen, Stefan Tranblom. Efter tre säsonger i UNIK väntar nu åter elitseriespel för den tuffa försvarsspelaren som skrivit ett ettårskontrakt med Sirius Bandy. Efter bandgymnasiet i Sandviken spelade Tranblom två säsonger i Blåsvart, för att nu många år senare återvända till klubben. Vi har pratat med Stefan om bandykarriären. Ta del av en intervju med Stefan och huvudtränare Olle Gabrielsson om det nya kontraktet.

Välkommen tillbaka till Blåsvart, hur kommer det sig att du valde Sirius?

–Tack så mycket. Jag har spelat i Sirius tidigare och kände att jag är redo för elitseriespel igen efter tre bra och utvecklande säsonger i UNIK som både spelare och tränare. Jag kommer från Uppsala så det här steget känns naturligt, säger Tranblom.

Berätta om din bandykarriär såhär långt?

–Jag började min bandykarriär i UNIK och spelade där fram till dess att jag flyttade upp till Sandviken och gick bandygymnasiet där. Det var en lärorik tid, i klassen över gick bland annat Patrik Nilsson. Efter gymnasietiden flyttade jag tillbaka till Uppsala för spel med Sirius Bandy. Första säsongen jag var här, 2003, gick vi upp i högsta serien, som då hette Allsvenskan. Under min andra säsongen blev jag utlånad till VP där bland annat spelare som Stickan Tapper, Danne– och Pelle Andemo, Daniel Andersson, Mange Andersson med flera spelade. Även det året fick jag vara med om att gå upp till högsta serien, berättar Tranblom nästan lite nostalgiskt.

–Inför nästa säsong lades VP tyvärr ner och jag flyttade till Sundsvall för spel med Selånger tillsammans med Erik Sundin, där lärde vi känna varandra bra. Jag spelade med allsvenska Selånger i två säsonger innan jag år 2006 lämnade Sundsvall och laget för Falun där jag kom att spela i 6 säsonger. Tiden i Falun var rolig men rörig. De tre första säsongerna i spelade vi i elitserien, men den fjärde säsongen blev strulig. Efter fem omgångar ledde vi serien men därefter kom tre(!) tränarbyten och trots att vi hade ett väldigt starkt lag trillade vi ur serien. På den tiden fanns nämligen inte kvalserien, en bottenplacering i grundserien innebar att allsvenskt spel väntade kommande säsong. Under åren i Falun lärde jag kände dåvarande juniorerna Victor Lundberg och Tobias Andersson som båda skolades in i A-laget under den den tiden, berättar Stefan.

Sedan väntade spel i Uppsala igen?

–Ja, precis. Efter vi hade åkt ur Elitserien andra gången med Falun återvände jag till Uppsala och spel med UNIK för lite lugn och ro. Det löste sig väldigt bra i UNIK. Första säsongen var jag enbart spelare (om än med stort inflytande) men de andra två säsongerna var jag tillsammans med just Erik Sundin spelande tränare. Det fungerade väldigt bra mellan mig och Erik, vi hade lärt känna varandra bra under tiden i Sundsvall och vi hade samma syn på hur bandy ska spelas. Det har varit några väldigt roliga och utvecklande år där, vilket jag är tacksam för. Jag är nöjd med det vi gjorde med föreningen. Vi tog stora sportsliga kliv och på bara två års tid gick vi från att vara ett lag som åkte upp och ner mellan Divison 1 och Allsvenskan till att bli ett etablerat topplag i Allsvenskan. Baksidan var dock att mitt eget spelande blev lite lidande i och med tränarrollen som tog mycket av mitt fokus. Det ska därför nu bli skönt och spännande att ge mitt bandyspelande en ordentlig chans och koncentrera mig enbart på att spela, säger Tranblom.

Vad hoppas du kunna bidra med till laget?

–Min förhoppning är att bli en pådrivare i laget och bidra med saker både på och utanför isen. Det är ett ganska ungt lag och som äldst i truppen, vilket jag tror att jag blir, ska jag försöka bidra med någon form av lugn och rutin. Jag hoppas kunna bli lite av en ledare i form av att kommunicera och sy ihop framför allt försvarslinjen, säger Stefan.

–Men även om jag varit spelande tränare de två senaste säsongerna är det nu spelet som jag primärt ska bidra med. Jag har spelat i försvarslinjen sedan barnsben och mina styrkor ligger i det defensiva spelet, men jag känner att mitt spel med klubban har utvecklats de senaste säsongerna. Defensivt tycker jag om att spela fysiskt och försöker alltid jobba stenhårt och ge 100% i varje närkamp, varje träning och match. Som försvarare tror jag att man måste gilla att ta smällar, få bollen på sig och arbeta hårt. Var i försvarslinjen jag spelar kvittar för min del, jag har spelat på olika positioner. Jag är öppen för den position där Olle tycker att jag passar bäst och gör mest nytta för laget, säger Tranblom.

Har du några avslutande ord till alla som stöttar oss?

–Jag hoppas att folk i och runt Uppsala vill komma och stötta oss på Studan kommande säsong. Vi kommer göra vårt bästa för att spela en bra bandy och vinna många matcher, avslutar den före detta UNIK-försvaren.

Vi har också pratat om det senaste nyförvärvet med lagets huvudtränare Olle Gabrielsson. Vad kommer Tranblom att tillföra laget? 

–Stefan är en duktig försvarsspelare som har väldigt bra blick för spelet. Tillsammans med sina lagkamrater är han skicklig på att styra försvarsspelet. Jag hoppas även att hans karaktärsdrag som ledare kommer kunna bidra till att stärka oss som grupp. Han har varit tränare i allsvenskan de två senaste säsongerna samtidigt som han har spelat libero. Han har god spelförståelse och en tuffhet i sitt spel som jag gillar, han är inte rädd för att smälla på när det behövs. Han har spelat flera säsonger i elitserien med Falun och kommer tillföra rutin till laget, säger Olle.

Med Tranbloms underskrift är nu 11 spelare kontrakterade för kommande säsong. Fler namn väntas även presenteras i närtid.

/Redaktionen

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×