Sirius mäktiga vändning

I ett (till slut) kokande Fyrishov spelade Sirius upp sin egen version av den amerikanska TV-serien Fear The Walking Dead

..men vad Sirius hade gemensamt med den zombierika, AMC-producerade TV-serien återkommer vi till först om ett par perioder då vi i vanlig ordning tar det hela från början.

Och till att börja med ska det konstateras att Fyrishov ekat tomt i hela 124 dagar sedan den senaste hemmamatchen, en siffra som av en slump korrelerar med längden på John Bananen Barcks innebandyklubba. Det var därför en oerhört innebandytörstande publik som med sina sista krafter innan den kommande energipåfyllningen från 15-tiden började släntra in i sitt älskade Fyrisfort. Siriusiterna hade redan matchpremierat i form av en förlust borta mot Dalen, medan dagens motståndare Helsingborg hade en hemmavinst i bagaget. Två trender, om en enskild match nu kan utgöra en trend (men någonstans måste det ju börja), som idag förhoppningsvis skulle brytas.

Inför matchstart uppmärksammades också Uppsala Nya Tidning som detta år firar 125 år. För att fira detta meddelade UNT att Sirius första målgörarboll skulle kastas ut i publiken varpå bollfångaren skulle bli rikligt belönad av dem. Ett firande Siriusfansen skulle få vänta länge på, visade det sig.

Med minuter kvar till matchstart samlade lagen ihop sig och gick igenom taktiken en sista gång. Från motståndarna Helsingborg hördes också högljudda pårop på bredaste skånska från de rödbusksskäggiga tränarna, och för ett kort tag trodde delar av publiken att de hamnat på en konsert med reggaebandet Svenska Akademien.

Period 1 börjar med att Johan Jr Eriksson blir tekningsutbytt, men förste tekningsreserv Billy Nilsson såg likväl till att säsongens första hemmatekning slutade med seger! Båda lagen började sedan relativt piggt och redan två-tre minuter in har båda målvakterna fått känna på bollen ett par gånger. Tyvärr är det gästerna som är först med att hitta ända in i nätet efter ett till synes ofarligt skott från kanten, men det kom plötsligt och med mycket trafik framför mål varför Petter Nilsson i Siriuskassen inte kunde belastas för det. Direkt efter målet uppstår visst kaos i Sirius försvar och Helsingiterna är nära att utöka sin ledning omgående, men 0-1 står sig.

Halvvägs in i perioden har Sirius hittat tillbaka till ett stabilare spel samtidigt som de börjar hota mer i Helsingiternas zon. Efter en lurig frislagsvariant får Sirius i princip öppet mål, men Helsingitspelaren Jonathan Skoglösa bjuder på en saftig benparad och avstyr reduceringen. Kort därefter kommer Erik Svenson och det Schweiziska nyförvärvet Linard Parli i en två-mot-en-kontring där Svenson avslutar själv med ett snurrskott som Jonathan Paulsson i Helsingborgkassen dessvärre reder ut. Efter detta breder ett ställningskrig ut sig med få avslut på mål, och Siriusiterna verkar generellt ointresserade av att ta egna avslut utan letar hellre luriga lobbpass in mot mål.

Mycket mer händer inte och ställningen 0-1 står sig perioden ut, vilket nog också är ett ganska rättvist resultat även om Sirius hade ett par bra chanser. Skotten slutar 5-4. Att inleda sin första hemmaperiod för säsongen mållöst är förstås tungt men innebär också att det framöver bara kan bli bättre, ett konstaterande en inbiten Leksandssupporter som jag själv ofta fått använda som tröst. Och ja, det är en klen tröst.

Period 2 hinner knappt börja innan Sirius ger bort bollen i farligt läge både en och två gånger. Från bägge håll bjuds det sedan på ostrukturerat spel och det stundals fartfyllda tempot från första perioden lyser med sin frånvaro. När det till slut tillkommer litet fart är det tyvärr Helsingiterna som står för det, denna gång i form av Daniel Zorro Johnsson som från bakom mål Zorro-drar upp och in bollen bakom Petter Nilsson. Johnsson med sitt buskiga skägg borde förstås överge buskaget till fördel för en mer sofistikerad, Zorro-värdig mustasch.

Exakt 10 minuter in i andra perioden täcker John Barck sitt säkert femte skott i matchen, och precis som de övriga tillfällena gör det nog mer ont på bollen än vad det gör på Barcken. Tyvärr är denna täckning en av få höjdpunkter i Siriusspelet denna period, och det känns som att Helsingborg har full kontroll på matchen, inte minst när de några minuter senare sätter 0-3 efter att ha rullat upp samtliga Siriusiter på plan. Kort efter detta får Sirius chansen i powerplay, men det vill sig inte för Sirius idag som istället råkar ut för dubbel olycka med två minuter kvar av matchen. Först åker Carl Kostov-Bredberg ut för tripping efter att en Helsingit ramlat över honom, sedan åker Billy ut 2+10 för att ha protesterat över detta. Ett kortvarigt tumult utbryter, och på några minuter hinner domarbeslutet bli mer ifrågasatt än den samlade ifrågasättningen av Decemberöverenskommelsen. Sirius jobbar bra i det efterföljande spelet i fem mot tre, men med bara sekunder kvar av perioden kan man inte stå pall längre utan släpper in 0-4 efter ett icke-zorro-mål av Daniel Johnsson. Ja det är bäcksvart i Fyrishov, men det är inte elektriciteten utan Sirius spel som havererat.

Decemberöverenskommelsen förkortas DÖ, vilket nog var något Siriusterna helst hade lagt sig ner och gjort efter den andra, Siriusmållösa perioden. Siriusfansen var nedstämda även de, att se på två hela perioder utan Siriusmål är som att se en splatterfilm utan blod eller valfri svensk film utan Kjell Bergqvist – tomt. Ställningen inför tredje är alltså 0-4 vilket, tyvärr, är rättvist.

Inför den tredje perioden ställer sig publiken två frågor. Kommer UNT någonsin få fira och dela ut sitt pris, och vad har Sirius med Fear The Walking Dead att göra? Vi kommer till detta alldeles strax.

Period 3 inleds med ca 15 sekunder boxplay för Sirius vilket de reder ut, för att sedan fortsätta tredje perioden som man avslutade den andra.  Sirius ligger alltså under med 0-4, har ett fortsatt icke-fungerande spel samt fjolårets poängligesegrare Billy Nilsson utanför spel ytterligare ca 10 minuter. Känslan var att de därför var uträknade av alla i allmänhet men Helsingiterna i synnerhet, och i Fyrisfortet var det lika tyst som på en begravning. Men då, plötsligt och kusligt, reste sig Siriusiterna ur sina djupt grävda gravar.

Peter Berlin, som nu ersatt Billy i förstafemman, är först upp på marknivå och slungar iväg ett skott från sin vänsterkant som på ett nästan makabert sätt prickar båda kryssens insida innan bollen studsar ut ur mål igen. Men inne var den däremellan och 3.19 in i sista perioden är ställningen 1-4, och ut pustar UNT. Minuten senare drar Barck iväg ett skott från backposition, och framför mål står återigen Berlin och styr upp den i krysset – vilket oftast är var bollen hamnar när Berlin gör mål och som flera gånger hörts konstatera att det är bättre att göra många och snygga mål än få och fula.

Upphämtningen ger alla Siriusiter ett enormt energipåslag och plötsligt skapar man kaos i Helsingborgsförsvaret i var och vartannat anfall. Allra hetast är nog nyligen nämnde Berlin, som 8.48 in i period upphör att existera i sin fysiska form och som en salig ande susar igenom Helsingiterna på naturstridiga sätt. Ett av hans skott täcks precis framför mål av Jonathan Skoglösa som har en hård kamp med John Barck om vem som ska bli matchens bästa täckare.

Med ca åtta minuter kvar av matchen erövrar Mattias Jälla Jällrud mycket förtjänstfullt bollen i offensiv zon och tvingar fram en utvisning på Helsingborg. Sirius rullar i det efterföljande powerplayet boll snabbare än vad Alexander Bard drar förolämpningar i Idol vilket förstås är ett för högt tempo för Helsingborg. 3-4 alltså, målskytt är kapten Dan Johansson. Gästande Helsingborg är nu i chock och gissningsvis mycket ångerfulla över att inte att själva ha sett Fear The Walking Dead tidigare så att de kunde varit beredda på vad som påbörjats. Samtidigt som Sirius efter reduceringen fortsatte sin jakt på kvittering, fortsätta tyvärr klockan att ticka på obehagligt fort. Redan med två och en halv minut kvar tar därför Sirius ut Petter Nilsson, och med tom kasse och spel sex mot fem görs en sista kraftsamling. Med en minut kvar bågar Billy runt Helsingborgskassen ett helt varv innan han släpper bollen till John Barck som petar in den och därmed fullbordar upphämtningen. I slutsekunderna är man även nära 5-4, men 4-4 slutar sista perioden och den osannolika upphämtningen är ett faktum!

Sudden death blåses igång och efter ca 40 sekunder gör Jälla vad han gör bäst då han återigen överrumplar en back och stjäl bollen av honom. Bollen går sedan till Billy som spelar vidare till Joel Norman och PANG! 5-4 till Sirius efter periodsiffrorna 0-1, 0-3, 4-0 och 1-0 och en match där Helsingiterna efteråt nog kände sig som Elvis efter att han ställt upp i en Elvis-look-alike-tävling men inte vunnit.

Av: Tomas Enoksson