Sirius herrjuniorer – nuläge och framtid

Sirius äldre herrjuniorer spelar under säsongen 2018/19 i både Juniorallsvenskan (JAS) och H2. Så här långt har laget varit väldigt framgångsrika med en förstaplats i JAS och en andraplats i H2. Hemsidan tog en pratstund med Emil Hansson som gör sin första säsong som tränare för laget.

Hej Emil, du har tidigare själv spelat i Sirius juniorer och är nu tränare för samma verksamhet. Ser du någon skillnad på verksamheten nu jämfört med när du själv spelade?
I jämförelse med när jag kom upp till juniorerna för fyra år sedan har det skett massor, men den viktigaste förändringen är hur vi bedriver den dagliga verksamheten och att den sker ur ett utbildande syfte. Det finns en annan noggrannhet, men framför allt ett annat lugn. Första åren av en sådan här process är alltid stökiga och man stöter på många problem. Vi har kommit förbi de första åren och har ett grundfundament att vila mot och en arbetsro som är viktig för både oss ledare och spelarna.
Vilket är ert viktigaste uppdrag som tränare för Sirius juniorverksamhet?
Att utbilda, och göra det via bestämda principer. Man kan prata om konkreta färdigheter samt mentala färdigheter. Några av många konkreta färdigheter kan vara teknisk-färdighet och taktisk-färdighet, och det är jätteviktigt. Men än viktigare är att vi utbildar i karaktär, disciplin, arbete och noggrannhet. Vi vill få fram spelare och människor som tävlar och driver sin och sin omgivnings utveckling genom en hög kravställning och noggrannhet.
Ni har leder er grupp i JAS och har en andraplats i H2 med goda möjligheter att avancera till H1. Hur ser du på säsongen så långt?
Vi är tillfreds. Vi har en fantastisk grupp av människor som tävlar och driver sin utveckling varje dag, och våra resultat är en följd av det. Vi ser på våra resultat, i synnerhet i H2, som ett kvitto på vår dagliga verksamhet.
Vad skulle ett avancemang till H1 innebära? Vill föreningen avancera och i sådana fall varför?
Ja, vi vill avancera. Vi ser det som en jättemöjlighet att fortsätta utveckla vår verksamhet. Kan vi erbjuda en bra träningsmiljö, med tävlingsmiljö i JAS och H1, i en förening som har som intention att föda sitt representationslag via juniorverksamheten, då tycker vi själva att vi ger våra spelare goda förutsättningar att utvecklas till elitspelare.
Vad är nästa steg? Kan ni utveckla verksamheten ytterligare?
Det finns massor att utveckla. Nu har vi byggt upp en modell vi tror på, och den ska vi vidareutveckla. Den utvecklingen och utvärderingen är en ständigt pågående, och just nu är vi mitt i en process där vi också bestämmer vilka saker vi vill lägga extra fokus på att vidareutveckla till nästkommande år. Men i korta drag kan man väll säga att vi vill jobba än mer med individuell utveckling. Förutom det självklara, att varje spelare har olika styrkor och svagheter som man ska jobba med, så finns det andra sätt att jobba individuellt, framför allt via ”positionsbaserad” träning. Innebandy är en komplex sport där olika positioner kräver olika områden för utveckling. För en back är det till exempel oerhört viktigt att ha en bra avståndskontroll, är det då per automatik också en topprioriterad förmåga hos en forward? Förmodligen inte, utan där finns det andra färdigheter som är viktigare. Att jobba mer med sådan typ av positions- och spelarindividuell utveckling är något vi har identifierat som ”nästa steg” för oss. Vi gör det redan i år teoretiskt, men vi vill göra det mer kontinuerligt även på en praktisk nivå.
Vilken målbild har ni för verksamheten? När har ni verkligen lyckats med ert uppdrag?
Vi har lyckats när spelare utvecklas, har oerhört kul och förstår vikten av ett stenhårt arbete varje dag. Någonstans blir kulmen av detta när spelare skriver A-lagsavtal, vilket vi är övertygade om kommer bli fallet vid flertalet tillfällen inom en överskådlig framtid. Vår målbild är ganska konkret, vi vill vara bäst i Sverige på att utbilda unga innebandyspelare. Vi är stolta över vår verksamhet och det vi lyckats bygga upp under de senaste fyra-fem åren, men vi strävar ständigt efter utveckling. Man ska kunna lita på Sirius Juniorer som en verksamhet där man får förutsättningarna att bli ens bästa jag. Det ska vara självklart för alla talanger i länet att söka sig till Sirius om de har ambitionen att bli elitspelare.
Hemsidan tackar för pratstunden och önskar Emil och herrjuniorerna lycka till inför slutspurten av säsongen!

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×