Det var Antons farfar som tog med sig honom ned på Studenternas och introducerade honom för sporten. Då var Anton sex år gammal, nu är han 18 år och ska representera Sverige i P19-VM som spelas i Ryssland om lite mindre än två veckor.

– Det kändes naturligtvis jättekul att få beskedet. Jag hade tänkt innan att det skulle vara en häftig upplevelse, att få spela VM i Ryssland, säger Anton Andersson.

Den svenska truppen reser till Ryssland natten till den 25 januari och efter en mellanlandning i Moskva når truppen VM-orten Syktyvkar på förmiddagen. Syktyvkar är beläget cirka 130 mil nordost om Moskva och hemstad till det ryska bandylaget Stroitel som spelar i den näst högsta divisionen inom rysk bandy. Sverige åker till VM för att försvara sitt guld från i fjol och Anton Andersson har goda förhoppningar inför mästerskapet.

– Det är ett bra lag Håkan (Rohlén) och Sigge (Sergei In-Fa-Lin) tagit ut med riktigt bra spelare. Det är många som redan gjort bra ifrån sig på seniornivå, så jag tror att våra chanser är väldigt goda för att lyckas göra ett bra mästerskap. Sverige vann P19-EM för två år sedan och P19-VM i fjol så vi kommer försöka försvara guldet. Förhoppningsvis står vi i en final mot Ryssland, det skulle vara en läcker upplevelse, att slå Ryssland i en VM-final i Ryssland, säger Anton Andersson.

Om exakt tio dagar landar alltså den svenska truppen i VM-orten och fram till dess handlar det om att träna rätt och skapa bästa tänkbara förutsättningar inför ett tufft mästerskap.

– Det gäller att vara noggrann med allt vad gäller sömn, mat och träning. Man får vara extra noggrann med uppvärmning före träning och se till att återhämta sig ordentligt efter träningarna. Sen även träna ordentligt, både på isen och på gymmet för att vara i god form till VM, säger Anton Andersson.

Frågan är hur historien skulle ha sett ut om Antons farfar inte hade tagit med sig honom till Studenternas och visat upp bandyn när han var ung.

– Jag är väldigt tacksam för att han gjorde det. Farfar var min stora förebild när det gällde idrott, tyvärr gick han bort för snart två år sedan vilket har varit lite jobbigt för mig, säger Anton Andersson.

Konkurrensen har varit stor och till slut lett till en en stark 16-mannatrupp. Västerås SK och Villa Lidköping är de klubbar med flest spelare i P19-landslaget, fyra vardera. Sirius Bandys Samuel Heeger blev uttagen till reservtruppen på hemmaplan.

– Det kommer bli ett spännande äventyr och det är som vanligt svårt att göra en uttagning, det finns många duktiga spelare att välja på. Konkurrensen har varit hård mellan killarna, säger förbundskaptenen Håkan Rohlén till svenskbandy.se

P19-VM 2017 i Syktyvkar
27-29 januari