Matchsummering: IK Sirius – IFK Göteborg

2021-11-21 Sirius - Göteborg

Vid vinst mot IFK Göteborg skulle Sirius säkra det allsvenska kontraktet, motståndarna å andra sidan behövde bara en poäng för att göra detsamma när lagen möttes i Allsvenskans 28:e omgång. Det slutade med ett oavgjort resultat efter en händelserik match där gästerna gjorde matchens sista mål på övertid. Adam Hellborg noterades för Sirius två sista mål och Edi Sylisufaj noterades för det första, det var tredje matchen i rad som Edi gjorde mål i Siriuströjan.

Första halvlek
Vid vinst mot IFK Göteborg skulle Blåsvart säkra det allsvenska kontraktet, och det var ett taggat hemmalag vi fick se från start. I inledningen av matchen ägde Sirius det mesta av bollinnehavet mot ett lågt stående Göteborg, Christian Kouakou fick en farlig chans i inledningen efter Laorent Shabani slagit in ett fint inlägg som anfallaren mötte direkt med pannan men målvakten kunde rädda.

Anfallet efter ville bortalaget inte vara sämre och Tobias Sana fick till ett vasst avslut i straffområdet men August Ahlin visade varför han bibehållit sin startplats i målburen och stod för en vass räddning. Trots stort bollinnehav för hemmalaget var det ett tajt och kompakt bortalag som gjorde det svårt för Sirius att hitta de vassaste målchanserna i inledningen av matchen. Det första målet skulle komma efter tjugo minuter spelade när IFK Göteborg tog vara på slarv av hemmaförsvaret och Hosam Aiesh kunde skjuta in 0-1 för bortalaget.

Matchbilden var mer öppen efter målet då båda lagen tog hand om bollinnehavet, men Sirius skulle till sist få sin kvittering. Och vilket avslut det var från Edi Sylisufaj när han på hörna lämnades helt fri i straffområdet och behärskat avslutade i krysset till 1–1, tredje målet i rad på tre matcher för anfallaren.

Kvitteringen blev kortvarig dock när bortalagets Hosam Aiesh, på ännu en omställning, tog sig runt på kanten och spelade fram Oscar Vilhelmsson som kunde sätta dit ledningen på nytt till 1–2. Situationen efter var Blåsvart väldigt nära att på nytt kvittera när Laorent Shabani tog sig runt fint på vänsterkanten och slog ett inlägg till Edi Sylisufaj som mötte den med pannan, men hans nick strök stolpens utsida. Väldigt nära kvittering.

I en intensiv fotbollssekvens kunde Tobias Sana först pricka en av Siriusstolparna bakom August Ahlin, och strax därefter kunde Sirius kontra på bortalaget och Edi Sylisufajs kyliga chipp-avslut gick i stolpen. På returen kunde dock Adam Hellborg skjuta in kvitteringen till 2–2 med halvlekens sista spark, och en underhållande och intensiv halvlek var avslutad.

Andra halvlek
Det blev en lika underhållande start på andra halvlek som den första avslutades där båda lagen turades om att anfalla på varandra. Christian Kouakou hade en farlig nick direkt i inledningen av andra halvlek som räddades till hörna, och Blåvitt hade farliga kontringsmöjligheter som bortalaget dock inte tog vara på. Matchen artade sig mer och mer in i en kamp-fas där det var flera intensiva dueller på mittplan mellan spelarna i båda lagen.

Blåsvart tryckte på allt hårdare för att ta ledningen i matchen, laget spelade som vanligt bort första hårda pressen som Göteborg satte och startade våg efter våg av anfall för att göra livet surt för bortalaget som fortsatt försöka komma fram i kontringar.

Moustafa Zeidan hade ett vasst skottläge när han tjugo minuter innan full tid fick bollen utanför straffområdet i sitt favoritläge men skottet gick några meter över mål och besvikelsen var tydlig i mittfältarens ansikte. Med tio minuter kvar fick återigen Moustafa Zeidan en jättechans när han mötte ett patenterat Laorent Shabani-inlägg med pannan på en boll som gick precis ovanför ribban. Efter nästan två månaders skadefrånvaro hoppade Yukiya Sugita in i matchens slutkvart och han serverade direkt fram en fin djupledsboll till Christian Kouakou som hamnade helt fri med bortamålvakten men avslutet kunde räddas, ett mycket vasst läge.

Till sist skulle dock bollen leta sig in helt välförtjänt för Sirius, med fem minuter kvar av ordinarie tid kunde Adam Hellborg med ett vasst avslut ungefär 20 meter från mål dundra in 3–2 för hemmalaget. Det andra målet i matchen för den hårt arbetande mittfältaren.

Bortalaget skulle dock med en av matchens sista sparkar få in en kvittering i den svängiga matchen när Mattias Bjärsmyr efter frispark nickade in 3–3 som också blev slutresultatet i denna mycket händelserika match.