Lillis går i pension

I samband med att Sirius Loppmarknad hade sin årsavslutning inför julstängningen meddelade Göran ”Lillis” Andersson att han hade tagit beslut om att nu ta pension. Inte för att han nu nått 65-årsdagen, Lillis är 83 fyllda, utan för att han nu efter 65 år som aktiv i Sirius känner att det är dags att varva ned. Lillis blev vid tillfället avtackad av sina Loppis-kollegor som han hjälpt under ett antal år.

Lillis är ju annars mest känd som framgångsrik bandyspelare i Sirius, även om han 1946, -47 och -48 började i Vestas pojklag. Som junior gick han 1950 sedan över till Sirius, där han tyckte man satsade på ett helt annat sätt. I Vesta har han också spelat både ishockey och fotboll, samt spelat handboll för både IFK Uppsala och Upsala IF.

Lillis, som var den självskrivne högerbacken, började dock som vänsterback, men i och med att legendaren Uffe Fredin kom till Sirius, fick han flytta över till högersidan, vilket enligt Lillis inte spelade någon större roll för honom.

Lillis kom att kallas ”Sveriges mest underskattade högerback”, men han fick trots det äran att spela en landskamp i blågult, år 1957 mot Finland i Uppsala  Bland spelare han spelat tillsammans med vill han främst framhålla årgångarna 1960, -61 och -62.

– Vi tränade nog mer än andra och bodde ihop i samband med övernattningsmatcher, eller som vi kallade det ”pyjamasmatcher”. På det viset blev vi ett riktigt gäng, säger han.

Lillis A 001

– De här tre årgångarna gick ju till SM-final och vi vann -61 på Stockholms Stadion mot Edsbyn. Vi borde nog gjort det -62 också, men åkte dit med 3-2 mot Edsbyn som vi hade slagit året innan.

Från den aktiva tiden minns Lillis, förutom SM-finalerna, helst matcherna mot Skutskär på gamla Studan, särskilt den gång 1959 då man vann och publikrekordet slogs.

Karriären tog sedan slut i mitten av 60-talet i samband med en ansiktsskada i en bortamatch mot Edsbyn, samma år som slutspelet infördes. Uffe Fredin, som i landslaget spelade ihop med VSK:aren Matz-Allan Johansson, började lägga ut lite krokar och Matz-Allan nappade.

– Jag kände mig inte på något sätt undanskuffad, utan tyckte helt enkelt att jag vid det laget hade gjort mitt på elitnivå, berättar Lillis. Sedan fortsatte han istället som ledare.

– Jag tyckte man varit med så mycket och haft kul, så jag ville ge tillbaka något. Jag fick då den stora äran att hoppa in efter Gurra Svensson och Hasse Ahlund och ta över pojklag som innehöll spelare som Göran Angesten, Lasse Svensson och Hans-Uno Persson. Bättre dukat bord får man leta efter och vi blev svenska juniormästare 1968, samma år som A-laget tog sitt senaste stora SM, berättar Lillis.

Under fem år var Lillis också tränare i Vindhemspojkarna, där sonen Totta spelade. Totta kom också att prova på spel i Sirius, men nådde inte lika långt som Lillis.

Det var dock inte helt slutspelat för Lillis, utan han fortsatte i många år att spela med Sirius Oldboys. I det laget samlades de f d elitspelarna och spelade inledningsvis under namnet Sirius C. De var dock på tok för överlägsna sina serier och vann aldrig med mindre än 10 måls marginal, trots att de var bra mycket äldre än sina motståndare.

Man spelade därför vidare i Sirius Oldboys färger och höll som bäst till i gamla div 3, fortfarande med goda resultat. Verksamheten pågick i ganska många år, men fick till slut p g a av spelarbrist, läggas ned. Det kan tilläggas att Lillis också i många år ingick i Sirius Oldboys styrelse.

– Från Oldboystiden på isen måste jag nog framhålla matcherna mot Vesta, som vi brukade ha svårt mot. Inget ont sagt om Vesta, med de segrarna satt nog bättre än de andra.

Lillis kanske allra största gärning ligger kanske i att han hade mycket stor del i att Sirius drog igång den bandyskola, som idag går under epitetet Bandykul. Detta för att hålla bandysporten levande och för att skapa en meningsfull ungdomsverksamhet med bandy som gemensam nämnare. I många år var han ”rektor” i denna fantastiska skolverksamhet.

– Kul att se hur så många andra gamla siriusspelare nu är engagerade i Bandykul. Det finns alltid en roll att fylla för alla. Att göra insatser för de unga är mycket sporrande och stimulerande.

lillis bandy

Lillis t v om målvakten Sigge Parling. Övriga siriusspelare är i övre raden Bo Hawée, Stenåke Waltin, Karl-Eric ”Askis” Askelöf, Gunnar Åberg, ”Knatten” Lindbom, Jalle Wahlberg, Roffe Larsson. Knästående Tore Wikner, Uffe Fredin och Lasse Jonsson.

De sista stråna som aktiv i Sirius drog alltså Lillis som inledningsvis sades till Loppmarknaden, där han var en mycket pålitlig och uppskattad medarbetare. Vi är många som haft glädjen att följa Lillis i hans olika roller i Sirius och dess stödverksamheter. Som tolk för alla oss framför jag ett hjärtligt tack för allt han gjort i förvissningen om att han även fortsättningsvis med sitt klappande blåsvarta hjärta kommer att följa klubbens vidare öden och äventyr, om än i en mer tillbakadragen position.

Bra jobbat, Lillis !

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×