Karriärdag i Uppsala

IK Sirius anordnade sin första Karriärdag i Uppsala. Karriärdagen gick av stapeln i Gottsunda, i ett samarbete mellan Sirius Fotboll, Arbetsförmedlingen och Uppsala kommun. Arbetssökande ungdomar mellan 18-29 år sammanfördes med företag i en neutral och avslappnad miljö för att skapa nya kontaktytor och öka ungdomarnas kunskaper om arbetsmarknaden.
Karriärdagen är en del av IK Sirius lokala överenskommelse med Arbetsförmedlingen och en del av Svensk Elitfotbolls nationella överenskommelse med samma organisation. Malmö FF har tidigare arrangerat Karriärdagen med bravur och nu hakar fler klubbar på tåget. Först ut var IK Sirius.

– Vi har kontakter både i näringslivet och hos ungdomar i utanförskapsområden och med Karrärdagen kan vi hitta en plattform där de båda kan mötas på ett enkelt sätt, säger Ian Sirelius, en av projektledarna och spelare i Sirius Fotboll.

På plats under lördagen fanns 25 ungdomar, som fick möjlighet att träffa nio olika företag för att få inspiration kring vilka yrken och vägar man kan välja och kanske även möjligheten till ett jobb eller en praktikplats. Deltog gjorde också bland annat representanter för Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadsförvaltningen i Uppsala kommun.

– Vi inledde med ett mingel där ungdomarna och företagen fick bekanta sig med varandra, och åt sedan lunch tillsammans samtidigt som Bravida höll i en presentation där de berättade om sina yrken och olika lärlingsutbildningar, säger Ian Sirelius.

Dagen avslutades med en fotbollsturnering på eftermiddagen, där lagen var blandningar av ungdomar och företag. Tommy Lindgren, vd på reklambyrån Zellout, var nöjd med dagen trots en finalförlust i fotbollsturneringen.

– Jag tror många företag vill nå den här målgruppen, men vet inte riktigt hur de ska gå till väga. Det här är ett riktigt bra sätt att samla ungdomarna, företagen och andra aktörer och verkligen något att bygga vidare på, säger han.

Det första försöket föll väl ut, och nu ser Ian Sirelius fram emot att bygga vidare på konceptet till nästa år.

– Vi har fått jättebra respons från företagen, flera har hört av sig och sagt att det var ett jättebra initiativ och att de precis som vi vill att det ska bli en återkommande grej, säger han.
Drygt en vecka innan själva Karriärdagen hölls också en kväll med CV-skrivning för ungdomar som förberedelse inför lördagen.

– Vi bjöd på pizza och lite snacks, berättade om hur man lägger upp ett CV och visade upp våra egna som exempel. Flera av ungdomarna som var med där var sedan också med på lördagen, säger Ian Sirelius.

Härnäst väntar ett uppföljningsarbete för att se vad utfallet av Karriärdagen blir för såväl företagen som de deltagande ungdomarna. Därefter börjar planeringen inför nästa år.

– Det här var ett första test, nästa steg är att få dit ännu fler ungdomar och ännu fler företag och jag ser jättegoda möjligheter till att det här kan växa och bli en årlig tradition, säger Ian Sirelius.

Fakta
Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling.

Hela 23 av 32 SEF-klubbar visade initialt intresse av och i våras blev GIF Sundsvall den första klubben att göra det. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF, Hammarby IF och Trelleborgs FF hoppat på tåget och målet är uppfyllt efter drygt ett halvårs arbete

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×