Fullständigt överkörda i kvalet

Tre insläppta mål på 24 minuter och brutala 0–5 i halvtid och 1–10 efter full tid. Sirius hade inte en chans borta mot Tillberga.

Efter att ha inlett elitseriekvalet med två stabila segrar mot de allsvenska lagen (5–2 borta mot Ljusdal och 8–1 hemma mot Boltic) gick det sämre för Sirius borta mot elitseriekollegan Tillberga. Betydligt sämre.

10–1 är förlustsiffror svåra att vifta bort.

– Vi pratade innan hur viktigt det är att spela fokuserat i 90 minuter, hålla ihop laget och alla de sakerna … Men, ja, det blev inte så, säger Mats Söderman.

Siriustränaren är arg, besviken och förbannad på en och samma gång.

– Vi har laddat som fan för den här matchen och vi vet att det är att kval vi spelar. Det är svårförklarligt varför det blir så här.

Mats Söderman gömde sig dock inte bakom några bortförklaringar knappa kvarten efter den tunga förlusten i Västerås. I stället hyllade han motståndet som verkligen levererade i sin tredje raka kvalseger.

– Vi startade bra och bollinnehavet var till vår fördel, men Tillberga var giftiga hela tiden och det här är det bästa Tillberga jag har varit med om någonsin. Det kändes inte som vi hade den energi som krävdes för att stå upp mot dem.

Det rasade tämligen direkt. Jesper Hermansson gled igenom och sköt 1–0 från en position strax utanför straffområdet efter åtta minuters spel. Sedan var det Robin Anderssons tur att göra mål – tre gånger om. I minut 11, 23 och 30. Alla på pass från Jimmy Jansson.

Sirius tog timeout redan efter 3–0-målet, men det hjälpte föga. Och när Kim Barklund, efter fler lägen, satte 5–0 i slutminuterna avrundade det en första halvlek som helt tillhört Tillberga.

Det blev inte bättre efter paus då Patrik Eidenert åkte på ett grovt matchstraff för våldsamt slag tidigt i andra halvlek.

– Patrik blev pååkt och gjorde en eftersläng där han vevar till med klubban. Matchstraffet var tufft, tio minuter kan jag hålla med om, men man behöver samtidigt hålla sig kall och Patrik har bett om ursäkt nu efteråt, säger Mats Söderman.

Joonas Peuhkuri skickade in 5–1 på hörna för Sirius, men bara minuten senare gled Pekka Rintala igenom för 6–1. Robin Andersson fixade 7–1 på straff och inom loppet av en minut kom både 8–1 och 9–1. Och då återstod 20 minuter att spela. Under slutminuterna sattes även 10–1.

Mats Söderman kan inte sätta fingret på vad som gick snett.

– Vi insåg att det skulle bli tufft att ta poäng inför andra halvlek, men vi ville hålla det på en anständig nivå, för målskillnaden kan komma att bli avgörande till slut. Vi borde ha kunna ha gjort det bättre i andra halvlek.

Sirius gör sitt sitt femte raka kval för överlevnad i elitserien och nu vänder spelet hem till Studenternas på fredag – för ett nytt möte med Tillberga. Då Ljusdal samtidigt avgjorde sent borta mot Boltic kan kvalet bli ett rejält drama för Sirius.

– Det bästa vi kan göra nu är att stänga den här matchen på en gång och bara fokuserar på vad vi ska göra på fredag. Vi kan inte uppträda likadant en gång till, säger Mats Söderman.

UNT

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×