Dubbelmötet kan avgöra kvalet

Två raka segrar och sju mål från skyttekungen, men Siriusstjärnan Markus Kumpuoja tar inte ut någon elitserieplats i förskott.

– Vi har fått en bra start och läget i laget är bra, men vi är inte klara, det det behövs någon poäng till i matcherna på onsdag och fredag, säger Kumpuoja och syftar på dubbelmötet med Tillberga.

När lagen möttes i elitserien vann Sirius en jämn match i ABB Arena med 5–3.

– Vi har inte råd att göra en 95-procentig insats, det behövs hundra procent, säger Kumpuoja, som har gjort sju mål på de två första kvalmatcherna och som uppenbart är i kalasform när det som bäst behövs.

– Nöjd? Jaa, det måste man vara, både med mina mål och att laget vinner.

Kumpuoja kan bli den spelare som avgör Sirius öde i kvalserien även om det är laget som vinner och förlorar.

Kvalserietabellen ser bra ut sett med Siriusögon, men skenet bedrar litegrann. Sirius kan mycket väl förlora båda matcherna mot Tillberga och skulle exempelvis Ljusdal vinna dubbelmötet med Boltic så är kvalserien helt öppen inför de sista omgångarna.

Dessutom: Vid ovanstående scenario skulle Tillberga vara elitserieklart redan efter de fyra första omgångarna – och då ställs laget mot Ljusdal på bortaplan i den femte av sex kvalserieomgångarna.

– Tar vi en poäng på bortaplan och vinner hemma så skulle jag vara mycket nöjd, säger Siriustränaren Mats Söderman inför Tillbergamatcherna.

Tillberga har inlett kvalserien lika övertygande som Sirius. När lagen möttes senast så rasade Sirius ihop i andra halvlek och föll stort hemma på Studenternas. Däremot så blev det 3–5 när lagen möttes i Västerås.

– Även om båda lagen kommer från elitserien så har vi ingen som helst press på oss när vi spelar på bortaplan, säger Söderman.

Tillbergamatcherna kan avgöra kvalserien. Tar något av lagen full pott i båda matcherna så är elitplatsen med största säkerhet säkrad.

Sirius har alla spelare tillgängliga utom Johan Hydling som fortfarande känner av den hjärnskakning som han drabbades av mot Ljusdal.

– Johan var med och åkte lite lätt på träningen i måndags, men det är alldeles för tidigt att säga om han kan spela. Först måste han belasta för fullt och så får vi se hur han mår dagen efter. Vi tar inga risker, säger Söderman.

Nu har Sirius mött båda de allsvenska lagen, så frågan till Söderman blir naturlig: Är något av lagen något hot mot Sirius?

– Nja, det är 24 poäng kvar att spela i kvalserien, så det är alldeles för tidigt att säga något om det. Det är sex matcher som ska spelas och vi ska göra det så bra vi kan, säger Siriustränaren diplomatiskt.

UNT

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×