Blåsvart sisu i VM: ”Vi vet vad som krävs för att slå de absolut bästa”

Om åtta dagar börjar VM i Sandviken och i början på nästa vecka samlas det finska landslaget i Uppsala för ett träningsläger och uppladdning inför världsmästerskapet. Teemu Määttä, Markus Kumpuoja och Joonas Peuhkuri är Siriusspelarna som har siktet inställt på ännu en VM-final.

Fjolårets VM-final spelades mellan Ryssland och Finland där våra nordiska grannar till slut fick nöja sig med en silverpeng. Finland hade då en knackig inledning i gruppspelet men tog sig sedan fram till final genom att först slå ut Vitryssland i kvartsfinalen och sedan Sverige i semifinalen.
– Vi tog ett steg framåt i under förra VM och det har hänt en del på planen sedan dess. Vi har blivit bättre med bollen men den största skillnaden och utvecklingen har hänt i skallarna. Det är så viktigt att förstå hur mycket det krävs om man verkligen vill vinna. Det säger väl en del att när jag gick ut på planen den dagen vi slog Sverige i semifinalen så kände jag att jag kunde offra ett ben, bara vi vann matchen. Jag var verkligen redo att ge allt för första gången och jag är 100 % säker på att alla som var med kände exakt samma sak. Det var inte så konstigt att jag brast ut i tårar efter matchen. Det är det som talar för oss i år, att vi vet vad som krävs för att slå de absolut bästa, säger Markus Kumpuoja.
Finland är en stor bandynation och stod som värdland till det första världsmästerskapet i bandy 1957. Landet har sedan dess stått som värd för ytterligare fem VM-turneringar, senast var 2001 då de delade värdskapet med Sverige. Det finska landslaget är på uppsving och konkurrensen är stor, något som inte minst Siriusspelaren Joonas Peuhkuri känt av. Finlands förbundskapten Antti Parviainen har kallat 16 utespelare, endast 15 kan vara med i matcherna under VM. Joonas är uttagen till träningslägret i Uppsala och står än så länge som förste reserv till VM i Sandviken.

– Det är såklart jättekul att bli uttagen, det bevisar att man har gjort någonting rätt i år, säger Joonas Peuhkuri.
Regerande världsmästarna Ryssland har vunnit fyra VM-guld i följd, de tre senaste på hemmaplan, och är favoriter till guldet även i år om man ska lyssna på vad många bandytyckare säger.

– Ryssland har vunnit många år i rad och de är alltid vassa. Men jag har även sett Sveriges trupp och det ser ut att bli en tuff turnering för alla. Jag tycker att vi har kommit närmare och närmare de två länderna och turneringen spelas under en rätt så kort tid så vi har bra möjligheter att lyckas sno guldet, säger Joonas Peuhkuri.
De finska förväntningarna hemifrån och från spelarna själva är höga, mycket på grund av framgången i fjol.
– Förväntningarna är höga och jag tycker att vi har ett jättestarkt lag till VM. Vi har mött Sverige tre gånger i år och Ryssland en gång och känslan efter de matcherna är att vi kan slå alla länder i turneringen när vi kommer upp i vår rätta nivå. I fjol tog vi hem ett silver så förväntningarna i år i Sandviken kommer att vara exakt densamma, att vi ska spela i finalen och slåss om guldet, säger Teemu Määtta som får spela VM ihop med sina bröder Tuomas och Tommi Määttä från Edsbyns IF.
Även Joonas Peuhkuri har en nära släktning med i landslaget, det är Joonas kusin Eetu Peuhkuri som till vardags spelar i Gripen BK. Kusinerna träffas med andra ord innan träningslägret eftersom Sirius och Gripen möts på Studenternas redan imorgon.

– Vi är jättebra kompisar och vi pratar nästan varje dag. Det är faktiskt jättekul att spela med Eetu eftersom vi har bra kontakt på planen och jag vet hur han tänker om spelet och tvärtom. Vi spelade tre år tillsammans i Finland innan vi båda flyttade till Sverige, säger Joonas Peuhkuri

Peuhkuri har den här säsongen gått från klarhet till klarhet och formkurvan pekar fortsatt uppåt. Han har gjort mål i de tre senaste matcherna med Sirius och enligt honom själv beror utvecklingen på flera olika faktorer.

– Först och främst är det Olle (Gabrielsson) jag ska tacka för att hans förtroende. Han och Erik (Sundin) har pushat mig att hela tiden ta ett större ansvar på planen. Sen är det en kombination av många saker som har gjort att det fungerar bättre och bättre hela tiden. Jag har tränat hårt och målmedvetet och v har även hittat en bra roll för mig i laget. Jag är inte den spelaren som dribblar igenom 5-6 motståndare, utan jag är mer en defensiv mittfältare och jag försöker vara väldigt delaktig på vår egen planhalva med mycket passningar och bra fart. Sen har vi också snackat mycket med vår högerkant, Lars Fall och Johan Jansson Hydling, om hur de vill få och sätta upp bollen. Det har även hjälpt mitt eget spel, säger Joonas Peuhkuri.
Det är stor skillnad på att spela i det finska landslaget och i Sirius, något som Markus Kumpuoja kan intyga.
– Den största skillnaden är väl att vi har tydligare roller i Sirius. Sedan har vi ett spel i Sirius som vi kan som gör att vi vet vart bollen kommer att hamna i vissa lägen. Det är en tydligare spelidé helt enkelt som oftast klubblagen har. Jag har varit mer som en tvåvägsspelare i landslaget och varit mindre inblandad i det offensiva spelet där. Jag vill mer och har aldrig varit helt nöjd med ett VM personligen. Nu känner jag mig tillräckligt bra för att kunna göra ett riktigt bra VM med landslaget, säger Markus Kumpuoja.
Den här säsongen har vi fått se en hel del sisu på Studan och de tre landsmännen umgås även på fritiden.

– Det är såklart roligt att ha några landsmän i truppen och vi umgås även mycket utanför bandyplanen. Det är också en liten fördel på planen för vi kan prata finska med varandra och snacka om detaljer som motståndarna bredvid oss inte förstår, säger Joonas Peuhkuri.
Siriusspelarna har inför mästerskapet en bra känsla i kroppen och alla är i väldigt god form.
– Säsongen är lång, formen kan gå lite upp och ner men nu har jag en jättebra känsla i kroppen. Formen är bra innan VM. Jag är nöjd över hur jag har spelat i Sirius i år, det måste jag tacka Olle för som har gett mig mycket ansvar i matcherna, säger Teemu Määttä.
VM startar söndag den 29 januari och öppningsmatchen spelas mellan Sverige och Finland i Göransson Arena.

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×