BANDYREVOLUTIONEN – 20 ÅR SENARE

Året var 2002. Pengarna var slut och skulderna uppe i 5 miljoner. Då valde vi väg.
”Vi ska inte ta den kortsiktiga utan den långa och hållbara vägen till framgång”, sa vi. ”Vi ska satsa på och lita på våra egna ungdomar”.
Därför skrev vi om våra stadgar så att det tydligt framgår att Sirius ska vara ett elitlag byggt på spelare som vuxit upp och utvecklats i vår egen ungdomsverksamhet.
Vi tyckte vi stod på en bra grund för att kunna ta det steget. ”Bandyskolan” och ”Bandykul” var två verksamheter som redan då pekade mot en lovande bredd. Pojkar och flickor från skolor och förskolor över hela stan hämtades med bussar. På Studenternas is väntade ledare, mellanmål och en rolig och meningsfull fritid med bandyn och skridskoåkningen som en kul utmaning.
Nu, snart 20 år senare, har verksamheten vuxit och konceptet har byggts ut till ett samarbete mellan bandyklubbarna UNIK, Uppsala BOIS, Danmark och Sirius. Det primära målet – friska ungdomar som det går bra för i livet – är detsamma som det var från början. Men även den ”spinn off” som vi hoppades på har infriats:
Många som vuxit ur ”Bandyskolan” och ”Bandykul” har fortsatt att intressera sig för bandy. En del har blivit ledare och tränare och är idag med och driver verksamheten vidare. Andra har själva tränat och spelat vidare. Somliga i lägre divisioner och några – de allra bästa – på elitnivå. Precis som vi hade hoppats.
Nu är året 2019 och knattarna födda efter millennieskiftet knackar på elitlagets dörr. De har gått från att göra änglar i snön på Studenternas till fina insatser på bandyarenorna runt om i Sverige. Idag har åtta av spelarna i Sirius elitlag kommit fram den här vägen. Samtidigt är Uppsala BOIS damlag – med flera tjejer som startat i ”Bandykul” – på väg upp i elitserien.
Detta är unikt i Sverige. Därför vill vi som varit med på resan berätta vår historia.
Vägen har visserligen inte alltid varit spikrak, och dikena på visa sträckor har varit djupa. Ibland har vi halkat, men med tålamod och hårt arbete har vi rest oss och kört vidare övertygade om att det bara är satsningen på barnen och ungdomarna som kan göra oss starka.
På den vägen kommer vi att fortsätta. Det är vårt sätt att göra bandyrevolution.
/Vi som var med vid milleniumskiftet

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×