”Alla är väldigt revanschsugna och taggade på att få spela match”

”Vi har alltid så himla kul på bussen och alla kommer att åka dit med inställningen att kämpa för 3 poäng. Jag tror att det kan bli en jämn match, men om vi gör som vi ska så kommer vi utan tvekan att vara det bollförande laget idag.” Det säger Madelene Langendorf inför dagens match borta mot Jönköping. Madelene är dessutom, tillsammans med Jonna Vuontisvaara, nyligen uttagna till läger med det svenska U19-damlandslaget.


U19-landslaget jobbar nu med de sista förberedelserna inför hemma-VM i Uppsala i maj och igår offentliggjordes vilka 28 spelare som är uttagna till ett läger med landslaget på Bosön den 9 – 11 februari. Två av dem är blåsvarta i form av Jonna Vuontisvaara och Madelene Langendorf som båda säger att de fick beskedet via SMS för en vecka sedan. Inför dagens match mot Jönköping passade vi på att skicka några frågor till Jonna och Madelene –om landslaget och om dagens match.

Hur speciellt är det att få vara med i landslagsmiljön och träna tillsammans med de bästa i Sverige?

”Det är såklart jättekul och framförallt är det väldigt lärorikt att lära sig spela tillsammans med spelare man inte träffar och tränar med varje dag,” säger Jonna Vuontisvaara.

”Det är självklart någonting jag har strävat efter just tack vare att man utvecklas så mycket på så många plan. Framförallt som innebandyspelare, men också som person då man får lära sig att samarbeta med nya spelare och att snabbt anpassa sig efter nya situationer och spel! Jag skulle säga att det är väldigt speciellt på ett bra sätt och resan kommer att bidra med mycket lärdom som kommer att vara värdefullt för mig framöver,” säger Madelene Langendorf.

Det är VM år – hur gärna vill ni spela ett VM på hemmaplan IFU Arena?

”Det är ju någonting man verkligen ser framemot, så det skulle ju såklart vara tråkigt om VM inte blir av eller om man skulle missa den chansen,” Jonna Vuontisvaara.

”Det skulle vara en härlig känsla att få spela VM på hemmaplan. Det skulle nästan kunna ses som en fördel i form av trygghet att spela i IFU Arena och riktigt mäktigt om vi skulle få äran att vinna alltihopa på vår egen hemmaplan! I och med att det har gått så bra för oss denna säsong så kommer vi att ta med oss en bra känsla och kämparglöd till u19-landslaget. Nu har vi ju fått lite försmak på hur de är att vinna många matcher och det är ju rätt kul och det vill jag fortsätta med även utanför mitt klubblag :),” säger Madelene Langendorf.

Vad tar man med sig från klubblaget när man kommer till ett läger som det ni ska ha på Bosön och hur mycket tar man med sig från ett landslagsläger tillbaka hem till klubblaget?

”Under ett landslagsläger har man bara 3 dagar på sig att prestera det man lyckats prestera i sitt klubblag under hela säsongen. Det är viktigt att man tar med sig sitt självförtroende och trygghet i det man vet att man är bra på,” säger Jonna Vuontisvaara.

”Man tar med sig oerhört mycket från ett landslagsläger – lärdomar som är väldigt svår att få tag på någon annanstans. Man lär sig mycket om sig själv och kan använda det för att bli en bättre spelare i sitt klubblag. Dessutom kan man dela med sig av det man lärt sig, så att fler kan få ta del av det och eventuellt kanske också lära sig någonting av det,” säger Madelene Langendorf.

Idag är det SSL match där ni möter Jönköping borta. Hur går tankarna inför den matchen?

”Efter förra helgens resa tror jag att alla är väldigt revanschsugna och ännu mer taggade på att få spela match. Jönköping spelar ett försvar som är väldigt likt vårt så det ska bli väldigt spännande att se hur vi löser det. Med tanke på att vi möter varandras femmor varje träning med samma försvar så borde det vara till vår fördel,” säger Jonna Vuontisvaara.

”Det ska bli kul att åka till Jönköping. Vi har alltid så himla kul på bussen och alla kommer att åka dit med inställningen att kämpa för 3 poäng. Jag tror att det kan bli en jämn match, men om vi gör som vi ska så kommer vi utan tvekan att vara det bollförande laget idag,” säger Madelene Langendorf.

Niklas Tell

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×