Sirius arenainlägg

Att ha ett rikt kulturliv är en av de viktigaste faktorerna för att skapa gemenskap och sammanhållning i en stad. Gemenskap och sammanhållning leder till att fler människor vill ta del av vad staden har att erbjuda, att man söker sig till de mötesplatser som finns och att man vill skapa något tillsammans. Att en stor del av Uppsalas invånare är aktiva inom stadens kulturliv leder på sikt till att kulturutbudet utökas och inte minst till ökad kvalitet.

En del i Uppsalas kulturliv är idrott och IK Sirius. IK Sirius, en gedigen idrottsklubb som grundades 1907, är ett av Sveriges starkaste varumärken inom idrottsrörelsen. Med elitlag inom bandy, innebandy samt dam- och herrfotboll har Sirius framgång placerat Uppsala på den nationella idrottskartan och skapat ett nationellt intresse för Uppsala som idrottsstad.

De senaste åren har IK Sirius tagit ett allt större samhällsansvar genom att arbeta med integration, skolprojekt och en mer omfattande ungdomssatsning. Genom att leta sig ut i samhällets alla vrår har IK Sirius lockat många människor, inte minst ungdomar, att engagera sig i idrotten. IK Sirius har skapat en mötesplats för stadens ungdomar där alla känner sig välkomna och där alla får känna samhörighet med varandra och med den stad vi bor i.

En förutsättning för att Uppsalas kulturliv ska växa är att det finns en plats för de events och evenemang som stadens kulturutövare och kulturåskådare behöver. I dagens samhälle är upplevelseindustrin ett centralt begrepp för de städer som vill hänga med i utvecklingen och skapa möjligheter för kulturlivet att växa. Uppsalas invånare behöver en naturlig plats för arenaupplevelser i större skala än vad staden har att erbjuda i nuläget.

Snart står Uppsalas nya inomhushall för friidrott och innebandy färdig. En fantastisk satsning som ger friidrotten och innebandyn möjlighet att växa samtidigt som det skapar en mötesplats för de som vill ta del av sporten som åskådare. Den nya idrottshallen kommer att spela en viktig del i Uppsalas kultur- och idrottsliv.

Två sporter som också bör ges möjlighet att växa är bandy och fotboll. Bandyn, Uppsalas adelsmärke, är en av vår stads äldsta idrotter och har en given plats på bandykartan i och med bandyfinalen som tidigare ägde rum här. När den befintliga arenan i Uppsala inte räckte till för de antal åskådare som bandyfinalen attraherade flyttades finalen från Uppsala och staden förlorade ett fantastiskt idrottsevenemang; ett evenemang som inte bara skapade samhörighet inom Uppsala utan som lockade till sig människor långt utanför Uppsalas stadsgränser. Genom att bygga en inomhushall för bandy med plats för ca 4000 åskådare ger man sporten en chans att följa utvecklingen av andra bandystäder i Sverige.

Fotboll utgör en stor del av Uppsalas idrottsliv. Genom åren har Uppsala haft stor framgång inom damfotbollen och har nu genom IK Sirius ett herrlag som är med och slåss om en plats i Allsvenskan. IK Sirius framgång inom herrfotbollen de senaste åren har ökat intresset för elitfotboll inom Uppsala. Även Svenska Fotbollförbundet visar intresse för IK Sirius och har bland många klubbar valt ut Sirius som arrangör för en EM-kvalmatch för U21-landslaget senare i höst.

Fler barn och ungdomar söker sig till sporten och fler åskådare söker sig till matcherna. IK Sirius framgång inom fotbollen är viktig för Uppsala stad. Fotboll är Sveriges största sport sett till både antal utövare och antal åskådare. Uppsala, Sveriges fjärde största stad, behöver en riktig fotbollsarena som tar 10 000–12.000 åskådare (allsvenskans publiksnitt är 10 000 åskådare). IK Sirius, Uppsalas elitfotbollslag, behöver en arena där utövare och åskådare kan växa tillsammans.

IK Sirius behöver Uppsala. Uppsala behöver IK Sirius.

Hälsningar

För IK Sirius styrelse

 

Lasse Svensson, Ordförande

 

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×