Derbyseger !!

I ett kokande, fullsatt Fyrishov går Sirius segrande ur det glödheta derbyt.

Äntligen var det dags för innebandysveriges hetaste derby att äga rum, där Sirius som bortalag skulle ta sig an sin ständige nemesis Storvreta. En pigg start på säsongen till trots har det därefter gått riktigt tungt för Sirius som inför kvällens match huserade på nedflyttningsplats i tabellen, medan motståndarna Storvreta börjat bättre och inför derbyt låg trea.

Det var i ett kokande, fullsatt Fyrishov som spelarna äntrade planen, dit hela 2324 mestadels rödklädda supportrar hade tagit sig. Det är en märklig känsla att se Siriusiterna agera bortalag i sitt eget för dagen rödklädda Fyrisfort, och känslan påminner ungefär som att gå i lånade underkläder. Det känns bra, men inte helt rätt. Noterbart på plan var att nyförvärvade Bobby Edberg gick in i förstalinan tillsammans med Dan Johansson och Billy Nilsson och därmed bildade det giftiga anfallsparet Bobby & Billy. Kvällens andralina bestod av Peter Berlin, Erik Svenson och Johan Jr Eriksson, och noterbart där var att Berlin kändes nyfriserad. Mer Berlin och mindre hår och skägg, liksom, och vips var innebandyns svar på Jack Sparrow borta.

Med Jr Eriksson i andrafemman inleddes period 1 med att Billy fick ta hand om tekningen, vilket han gjorde med bravur. Efter att inte fått förvalta förstatekningen märktes det att Jr Eriksson hade mycket överskottsenergi i första bytet, vilket han utnyttjade genom att ge Sirius ledningen 1.43 in i matchen efter ett ganska oväntat skott från nästan halva plan. Ett snyggt mål av den 25-årige Jr Eriksson! Blott 25 sekunder senare spelar 25-årige Bobby fram Billy som bågar runt och utökar gästernas ledning till 0-2 – och smakstarten är ett faktum. Cirka två minuter var alltså vad Bobby Edberg behövde för att för första gången skriva in sig i poängprotokollet för Sirius.

Strax därefter kommer Svenson i ett friläge och är oerhört nära att sätta 0-3, men Viktor Klintsten i Storvretakassen klarar. Sirius fortsätter riktigt bra och arbetar sex minuter in i matchen fram ett powerplay efter att Berlin blivit ojuste stoppad strax intill nyligen nämnde Klintsten. Sirius ställer upp med sin sedvanliga powerplayuppställning som allt som oftast är mycket framgångsrik, men denna gång vill det sig inte. Siriusiterna får knappt röra bollen själva, och det farligaste läget har boxplayande Storvreta. Anledningen stavas Alexander Rudd. Den rackar’n är obehagligt oberäknelig samt hal som ett bananskal och dödade på egen hand nära på en minut av Sirius powerplay.

Efter det väl genomförda boxplayet får Storvreta mer energi och självförtroende och börjar successivt ta över bollinnehavet, men det är en jämn batalj som utspelar sig framför åskådarna. Det uppställda spelet lyser ofta med sin frånvaro från båda lagen som istället turas om att kontra på varandra, och de få gångerna det blir uppställt spel är det Storvreta som står för det. Ca 13 minuter in i perioden får Petter Nilsson masken avdragen efter att Henrik Stenberg försökt sig på en omvänd köksväg vilket ställde de flesta. Storvreta börjar hota mer och mer och vid 14.56 kommer reduceringen efter mål av Jesper Berggren. Därefter fortsätter ett böljande spel mestadels bestående av kontringar från båda lagen som båda hinner kontra in varsitt mål innan perioden är slut. Sirius mål gjordes av Johan Eriksson, denna gång som så ofta tidigare rakt upp i krysset.

Period 2 började lika angenämnt som period 1, åtminstone för de blåklädda i hallen. Efter endast 15 sekunder kommer 2-4 efter att Billy brutit ett pass på mittplan och kommit i ett två-mot-ett-anfall med anfallskollegan Bobby. Billy lobbpassar då till Bobby som drar till den på volley, rakt upp i nättaket bakom en chanslös Klintsten – snyggt! 2-5 kommer samma minut efter att Dan och Jr Eriksson snurrat runt nere i vänster hörn där Jr avslutar med ett snurrsidledspass till Henrik Malmgren som inte gör något misstag. Snyggt igen!

Efter den för Storvreta virriga inledningen lugnar hemmalaget ned sig och börjar successivt ta över bollinnehavet igen, och halvvägs in i matchen börjar det bli jobbigt för Sirius som nästan bara får försvara sig och framåt förlita sig på kontringar. Just i en sådan gör Billy 2-6, men målet döms bort på grund av hög klubba! Spelvändning, och istället för 2-6 sitter 3-5 efter mål av Rudd. Kalldusch! Matchbilden fortsätter efter målet där Storvreta har väldigt mycket boll, och även om de inte kommer till jättemånga bra lägen börjar det känns jobbigt. Tid att andas ut får Sirius efter 15 minuter i form av ett powerplay, men då var den där Rudd framme igen.

Sirius får ett enda skott mot mål som går över, resterande del av powerplayet får Siriusiterna knappt röra bollen – mycket på grund av Rudd som gör ett fantastiskt bra jobb. Det sista som sedan händer i perioden är att Daniel Stenlund vräker omkull en Storvretalit framför egen kasse, men han får själv frislaget till den omkullvräkta Storvretalitens förtret.

Även i period 3 är det Storvreta som håller i taktpinnen och Siriusiterna börjar få svårt att hänga med. Efter ca fem minuter åker Norman ut efter vad som kändes som ett inte alltför hårt slag, och efter bara några sekunders powerplay reducerar Storvreta till 4-5. Nästan omedelbart därefter är det Henrik Stenbergs tur att åka ut, dock inte till utvisningsbåset utan över sargen och in i väggen. Det är John Barck som skickar honom dit varför han själv får åka ut två minuter. Sirius sliter bra i sin box och håller tätt, men strax efter att Barck kommit ut sätter Storvreta 5-5.

Det blir sedan mer och mer rörigt i Sirius som fortsatt förlitar sig på rensningar och kontringar. När det känns som allra mest jobbigt händer inte det väntade utan det oväntade – inom loppet av 24 sekunder gör Sirius både 5-6 och 5-7. Först är det Berlin som smackar upp bollen i krysset, sedan är det Billy och Bobby som samarbetar fram duons tredje mål för kvällen. 5-7 alltså, och Sirius får ett energipåslag. Plötsligt får Storvretaliterna inte rulla lika ostört och har svårt att ta sig in mot Nilsson i Siriuskassen.

Tiden rullar på fort, och vid 16.15 är Peter Berlin nära att döda matchen i ett friläge mot Klintsten. Han stoppas dock av ett rejält yxhugg, men av oklar anledning utdöms vare sig straff eller utvisning. Mot slutet trycker Storvreta på och etablerar en hel del press, bland annat tack vare spel med en man mer sista 90 sekunderna, men riktigt nära en reducering är man aldrig. Sirius tar därmed en oerhört viktig seger och bryter sin långa, trista svit av förluster!

Av: Tomas Enoksson

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×