Nu är det skarpt läge

Efter en fyra månaders lång ”transportsträcka” så börjar allvaret för Sirius. Klubbens elitserieexistens avgörs i sex kvalseriematcher.

Serien inleds på fredagen med seriesegraren i den norra allsvenskan: Ljusdal. Förra säsongens elitserielag.

Som alltid i ett kval, oavsett idrott, så har elitlagen allt att förlora.

Pressen kan bli enorm på Sirius och Tillberga. Ett lag som Boltic har allt att vinna och även Ljusdal kan gå in i kvalserien utan något som helst favoritskap.

– Men vi känner ingen press på det sättet. Vi har vetat länge att det är kvalserien som gäller för oss och därför kommer vi väl förberedda. Det är bara att gilla läget, och vi har spelare som tycker sådana här matcher är kul, säger tränaren Mats Söderman.

Sirius hade stora problem med sjukdomar under slutet av grundserien. En del spelare lirade med förkylningssymptom. Men nu ser det ljusare ut.

– Alla spelare är på benen och även Jimmy Lindgren är på väg tillbaka även om han inte spelar mot Ljusdal, säger Mats Söderman.

Som UNT har berättat tidigare är Andreas Eskhult inte aktuell för spel. Han har dock kommit igång med träningen igen och är fortsatt en backup i händelse av skador eller nya sjukdomar.

Laget mot Ljusdal:

Målvakt: Henrik Kjellsson.

Backar: Johan Hydling, Victor Lundberg och Daniel Bärneskär.

Halvor: Joel Wigren och Jakob Jenefeldt.

Mittfält: Patrik Eidenert, Mattias Widén och Tobias Andersson.

Anfall: Viktor Broberg och Markus Kumpuoja.

På bänken: David Thorén, Tobias Engstrand, Joonas Peuhkuri och Jonas Eklund.

Kvällens motståndare har ett bra försvarsspel, det vittnar antalet insläppta mål om. 51 baklängesmål på 22 matcher är ett snitt på 2,3, överlägset bäst av alla allsvenska lag.

– Ljusdal har många rutinerade spelare som håller ihop försvarslinjen. Vi kommer att möta ett tätt spelande lag som antagligen kommer att backa hem, säger Söderman.

Kan ni få någon taktisk hjälp av Johan Hydling som spelade i Ljusdal i fjol?

– Nä … Visst, han vet en del om många av Ljusdals spelare, så vissa tips kanske han kan komma med.

Kvalseriespel brukar alltid bli något helt annat än grundseriespelet. Här är det mycket det mentala spelet som avgör.

– Det kan vara så, men vi är väl förberedda, konstaterar Söderman.

Annat var det i fjol, då Sirius gjorde en satsning med Thony Lindquist som tränare och säkert hade slutspelsförhoppningar. I stället blev det kvalserien där Sirius drabbades av mental kollaps i bortamatchen mot Gripen, men redde upp det hela i den sista omgången mot Falun.

– Efter allt som har hänt så förstod vi från början att det skulle bli en tuff säsong och att det kunde bli kvalserien igen. Ändå tycker jag att vi har gjort många bra matcher i elitserien, säger Mats Söderman apropå det annorlunda läget den här säsongen jämfört med samma tidpunkt i fjol.

UNT

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×