Islossning för Kumpuoja och viktig seger för Sirius borta mot Kalix

Markus Kumpuoja visade ikväll fin målform när Sirius bärgade två viktiga poäng borta mot Kalix. Sirius klättrar därmed två placeringar i serietabellen.

Det var Kalixpubliken som fick jubla först, det efter mål av junioren Christian Frohm som i den 20:e matchminuten drog till på hörna med ett stenhårt skott rakt upp i nättaket bakom Henrik Kjellsson i Siriusmålet. Ett otagbart skott för Kjellsson den gången, Kjellsson som under matchens gång storspelade och stod för ett par väldigt fina målvaktsingripanden. Sirius kvitteringsmål skulle inte dröja alltför länge för i den 28:e matchminuten dök läget upp för Markus Kumpuoja när han efter en fin framspelning av Lars Fall kom fri mot Abbe Bodin i hemmalagets mål. Kumpuoja gjorde en snabb dragning och fick ned Bodin på isen, därefter kunde han stöta in bollen i öppen målbur.

Sirius som vid det här skedet av matchen haft mycket boll och skapat mycket framåt kom att få gå till pausvila med en välförtjänt ledning. I den 40:e matchminuten drog nämligen Teemu Määttä iväg på en soloräd från egen planhalva och tog sig förbi allt motstånd. Väl framme vid mål lade han sedan retfullt in bollen bland nätmaskorna bakom Bodin i Kalixmålet. En välförtjänt ledning alltså för Sirius efter de första 45 minuterna på Kalix IP.

Sex minuter in i andra halvleken skulle Kumpuoja återigen skriva in sig i målprotokollet, den här gången genom ett hårt skott utifrån efter att ha vikt in i planen från vänsterkanten. Sirius spelade därefter kontrollerat även om Kalix till och från lyckades skapa bra lägen för ett reduceringsmål. Kjellsson stod för ett par riktigt fina räddningar, som i den 74:e matchminuten när Kalixspelaren Anton Khrapenkov fick ett gyllene läge att reducera och skapa lite spänning i matchen inför den återstående kvarten. På ett inspel från högerkanten kunde Khrapenkov ostört ta ned bollen på volley framför Siriusmålet men Kjellsson var snabb ut och täckte av alla ytor så Sirius tvåmålsledning stod sig.

Istället var det Sirius som drog ifrån ytterligare när Kumpuoja hittade nätmaskorna för tredje gången den här kvällen. Ett hattrick av Siriusanfallaren och ett mål som gav en betryggande ledning inför slutminuterna av matchen. Det skulle dock hinna hända mycket under den korta tid som återstod, vi fick nämligen se tre mål till, två mål från Kalixspelaren Johan Sundquist samt en rejäl pärla från Viktor Lundberg som på hörna drämde in ett stenhårt skott rätt upp i krysset.

Sirius vinner kvällens match borta mot Kalix och får därmed med sig två viktiga poäng hem till Uppsala. Redan nu på lördag är det dags för kamp om poäng igen, då tar Sirius emot Vänersborg på Studenternas i en match som säkerligen kommer bjuda på stor underhållning. En av världens bästa bandyspelare, Sergei Lomanov Jr, är med i startfältet och han har visat storform de senaste omgångarna, något Sirius får hålla ett extra öga på i helgen.

Kalix Bandy–Sirius Bandy 3–5 (1–2)

Elitserien

Mål: 1–0 (20) Christian Frohm, 1–1 (28) Markus Kumpuoja, 1–2 (40) Teemu Määttä, 1–3 (51) Markus Kumpuoja, 1–4 (84) Markus Kumpuoja, 2–4 (88) Johan Sundquist, 2–5 (91) Viktor Lundberg, 3–5 (93) Johan Sundquist