Tanja Stella: ”Att komma till Sirius ger mig möjlighet att slåss om guldet”


Efter ett landslagsuppehåll är det återigen dags för seriespel i SSL Dam. Sirius åker till Gotland där Endre tar emot dem. Sirius står på nio poäng efter de fem första omgångarna där spelet har varit varierat från match till match och nu hoppas man på tre poäng borta. Endre har öppnat serien starkt, där man bara förlorat en match på fulltid borta mot Karlstad.


En av spelarna som varit iväg med sitt landslag är Tanja Stella. Hon har kommit tillbaka till Sverige efter ett antal säsonger i hemlandet Schweiz, så här svarar Tanja om att få representera sitt land och återkomsten till Sverige:

“Alla som är med i landslaget har ofta en ledande roll i deras respektive klubblag”, berättar Tanja. “Man får en liten annorlunda roll i landslaget, den roll man har i landslaget är mindre i delen men det kräver att man istället är på topp när det gäller ens främsta kvalitér. När man blir inkallad till landslaget blir man det för att bra på något, och det jag är bra på är ju försvaret så där gäller det för mig att vara på topp. I Sirius får jag mer utrymme att vara med att producera framåt istället för att bara fokusera på försvaret”.

Tanja som har tillbringat de senaste säsongerna i Schweiz berättar om några framstående skillnader med att spela i respektive land.

“I Schweiz är det ganska uppgjort över vilka lag som är bra och vilka som är lite mindre bra, i Sverige måste man prestera på topp i varje match för att ha en chans att vinna. Spelet med boll finner jag vara snabbare i Sverige också, i Schweiz är spelet mer fokuserat på det defensiva och det syns i hur många mål det görs. I Schweiz vinner man hellre med 3-1 än med 8-5”.

Anledningen till att Tanja Stella kom tillbaka till Sverige var att hon sökte en ny utmaning i sin karriär.

“Sirius var redan med i toppen förra året och därför tycker jag att den utmaning var tillräcklig och det blev en bra övergång. Eftersom jag har spelat i Endre IF i tidigare år kunde jag redan språket dessutom. Att komma till Sirius ger mig möjligheten att få vara med om att slåss om guldet”.

Tanja, som varit i Endre fem säsonger under perioden 2011-2016 berättar om skillnaderna på att spela i Endre och Sirius.

“Det tycker jag är svårt att jämföra efter en kort tid i Uppsala. Det jag minns mest från tiden på Gotland är att innebandyn och sport överlag är väldigt stort och många supportrar går på hemmamatcherna. Jag hoppas att Uppsala och Sirius kan få upp trycket ännu mera i framtiden när pandemin har släppt helt. Lagmässigt tycker jag att vi har ett jättebra lag på pappret nu – bättre än när jag började i Endre 2011 så förväntningarna är stora. Jag förväntar mig även mer av själv och min egna prestation på plan nu.”

På frågan om hennes känslor inför att få möt Endre på Gotland igen svarar hon såhär:

“Jag tycker att den är lite jobbig på ett visst sätt, det är många minnen och jag kommer träffa vänner som jag haft vid sidan av om innebandyn vilket ska bli väldigt roligt men fortfarande lite spänt inför. Jag hoppas att det kan vända innan så jag inte behöver vara så nervös. Men det ska absolut bli roligt.

Den matchbilden vi kan förvänta oss på söndag är att det kommer bli full fart berättar Tanja. “Vi mötte Endre i Västerås-cupen där båda lagen spelar mycket framåt. Jag tror att båda lagen kommer vara väldigt motiverade för att ta på poäng som det kommer bli en riktigt kamp där ute och förhoppningsvis så vinner vi!”.

Ludwig Edvardsson

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×