Seger mot AIK

Sirius vänder återigen ett underläge i slutminuterna och går segrande ur striden mot AIK.

Hemmamatch nummer två för säsongen och denna gång stod AIK för motståndet, ett AIK som toppar serien efter tidigare segrar mot Granlo och Falun. Sirius själva kommer med en mycket fin skalp i bagaget efter att i förra helgen litet mirakulöst ha vänt 0-4 till 5-4 mot Helsingborg.

I Sirius kunde det snabbt konstateras att det kastats om en del i formationerna där den i slutet av förra matchen nykomponerande förstakedjan med Peter Berlin, Dan Johansson och Johan Jr Eriksson fick fortsatt förtroende. Billy Nilsson hamnade därför i andrakedjan i sällskap av Joel Norman och debutanten Mattias Jansson som med sina 17 år är yngst i SSL – inte ens hälften så gammal som den rutinerade räven Rickie Hyvärinen i AIK. Tredjekedjan bestod av Mattias Jälla Jällrud, Erik Svenson och Christoffer Gustafsson. På backsidan mönstrades Calle Kostov-Bredberg och John Barck, Patric Krisanderson och en backomskolad Daniel Stenlund samt Axel Gåve och Niklas Wallén. Debuterande Jansson fick säkert inför matchen höra Stenlund bravera om sin debut förra säsongen då han inte gjorde mindre än tre mål!

Nåväl, till matchen.

Period 1 drar igång efter att Jr Eriksson vunnit den matchinledande tekningen så rent att det var smutsigt gjort, som ett fan av oxymoroner hade kunnat uttrycka det. 1.20 in i matchen och i sitt första byte drar Jansson iväg sitt första skott, dock utan större problem för Patrik Åman i AIK-kassen. Det är en riktigt pigg start från både lagen men kanske framförallt Sirius, och det ser mycket bättre ut än starten av förra matchen. Efter fyra minuter avbryts dock spelet för ett tag på grund av Petter Nilssons problematiska mask. Det är hjälmen som krånglar, alltså. När jumbotronen sedan slår om till 05.00 ljuder slutsignalen, och återigen avbryts spelet för att reda ut klockstrul. När matchen sedan kommer igång igen är det ett relativt jämnt och hårt spel som spelar upp sig framför de 842 åskådarna, men även om det är relativt gott om chanser så uteblir utdelningen på grund av storspelande målvakter i båda lagen. Hårt spel är det som sagt, och matchens första utvisning drabbar unge herr Gåve efter en trängning nere i egna hörnet. Sirius klarar ut manunderläget med bravur och precis när Gåve stormar ut ur utvisningsbåset blir han fram- och frispelad på en och samma gång. Ensam mot Åman rusar han framåt som en tjur i Pamplona, men han blir abrupt stoppad av den lika framåtrusande Åman varpå straff döms ut efter att Gåve vräkts omkull. Straffen förvaltas av poängkungen Billy Nilsson, som efter att mest för publikens skull fintat lite höger och vänster distinkt daskar upp bollen i högerkrysset och därmed sätter 1-0 till Sirius efter 12.33! Mindre kul är att Gåve verkar ha spelat klart för matchen till följd av smällen. Han ersätts då av en annan backsomskolad forward i form av Joel Ahlin, mannen med det härliga hårsvallet!

Straffmålet blir det enda målet i den målsnåla förstaperioden, där det även efter Sirius ledningsmål fortsätter att vara ett jämnt och tufft spel. Sirius får dock anses ett litet spelövertag och vinner också skotten i första perioden med 10-5.

Period 2 inleds även den mycket bra av Sirius, men det fortsätter att vara väldigt grinigt på planen. Både från spelare på planen, spelare på bänken och tränare på bänken hörs högljudda protester, men ingen av dem låter lika högt som AIK:s karismatiske tränare som borde satsa på en operakarriär efter innebandyn. Ca fyra minuter in i mellanakten är Sirius oerhört nära att utöka ledningen efter att förstafemman snurrat upp AIK-försvaret, men Berlins skott smeker utsida stolprot. Efter detta jämnar spelet ut sig något, och nästa bra chans har AIK som efter ett frislag framför Siriusmålet prickar insidan av högerstolpen. Ytterligare en chans får AIK kort därefter, och då är Thomas Norman framme och hugger in returen bakom Petter Nilsson. 1-1 efter 6.30. Halvvägs in i andra perioden uppstår tumult igen efter att Jr Eriksson och en AIK-it krokat ihop med varandra. Spelarna på AIK-bänken protesterar då hejvilt och brusar upp likt ett rör mentostabletter i en coca-cola-flaska.  Någon effekt på domarna verkar de inte ha, men kanske påverkar det de egna spelarna positivt för sakta börjar AIK få spelövertaget i matchen. Det är också fortsatt grinigt och tufft i närkamperna, något som dock inte hindrar Jälla från att kasta sig i in i dem vid varje tillfälle då han som vi vid det här laget väl känner till är totalt respektlös inför risken att drabbas av fysisk smärta. Calle KB trotsar även han potentiell smärta 14 minuter in i andra perioden och trycks då över sargen av den senaste målskytten Norman som blir rasande över sin påföljande utvisning. Den tidigare nämnde AIK-tränaren med stor operapotential bjuder under tiden på en fin gest och tar sig fram till den omkullvräkte Calle för att kolla hur det är med honom. Bredvid denna tränare står för övrigt en annan karismatisk och sympatisk motståndare, nämligen Joel Kanebjörk som av oklar anledning inte spelar idag. Kanebjörk som jag tidigare beskrivit som en glad, blöt hund är också slående lik Anders Timell – om än något kraftigare. I powerplay ställer Sirius sedan upp med sin sedvanliga uppställning och genomför ett bra powerplay, men Åman bjuder på många fina räddningar och håller undan tills AIK är fulltaliga igen. Med ett par minuter kvar av perioden prickar AIK återigen insida ramen, denna gång är det Karl-Johan Iraeus vars skott tar insida kryssribba. Snöpligt för Iraeus, skönt för Sirius! Förutom litet gruff hinner mycket mer inte hända varför ställningen inför tredje perioden är 1-1. Om spelet i första perioden var jämnt och tufft men med svag Siriusfördel är det likadant men omvänt i andra.

Period 3 inleder Sirius på två femmor. Billy har fått återgå till Dan och Jr Eriksson i förstafemman medan en andrakedja bestående av Berlin, Erik Svenson och Jälla har skapats. Sirius börjar återigen bra och efter två minuter utökar de sin ledning efter att Jälla slagit in en retur framför mål. Det returupphovsgivande skottet kom från Stenlund som förövrigt gjort en mycket bra insats på sin backposition. Efter diverse gruff och tumult ca fem minuter in i tredje linkar både Stenlund och Jälla av planen, och den senare verkar tyvärr inte kunna fortsätta längre och ersätts av Joel Norman.  Ca åtta minuter in i tredje uppstår kalabalik framför Petter Nilsson efter att Robin Landberg i AIK använt hans mage som en slagpåse. Krisandersson är då snabbt framme och drar iväg Landberg som, från ett Siriusfans synvinkel, faller tämligen lätt samt tar sig för ansiktet. Ut åker Krisandersson medan Landberg går fri. Dryga minuten senare åker även Christoffer Gustafsson ut för en mycket suspekt utvisning i form av liggande spel, något som, återigen ur ett Siriusfans synvinkel, såg ut att vara ett felaktigt domslut. I spel fem mot tre blir det för öppna ytor för AIK-iterna och den gamle räven Rickie Hyvärinen kan prickskjuta in 2-2 efter bara några sekunder. Det resterande boxplayet reder Sirius dock, men minuterna där efter är riktigt röriga och Sirius bjuder AIK på en del bra kontringar till följd av ofokuserat uppspel varför tränare Ahlmark begär time-out. Spelet ordnar efter detta upp sig varför 2-3 kommer som en kalldusch när ett chansartat skott från kanten oväntat letar sig in bakom en skumt Petter Nilsson. Orättvist känns det som, då Billy Nilsson i anfallet innan drogs ner utan åtgärd.

Efter detta jagar Sirius kvittering och spelar bra, men man kommer till få avslut vilket i kombination med att Åman spelar bra i mål gör att tiden rinner iväg otäckt fort. Med två och en halv minut kvar lämnar Petter Nilsson kassen, in kommer Berlin och PANG – efter en minuts insiktande sätter han 3-3 med blott en minut kvar av matchen, assisterad av Calle KB. Sirius har alltså igen hämtat upp ett jobbigt underläge, och det kändes mer rättvist än när lille Tyrion armborstade ner sin nemesis tillika pappa Tywin i TV-serien Game of Thrones.

Förlängningen drar igång och det känns som att detta är Sirius match. De ligger på ordentligt och efter halva tiden tvingar Billy Nilsson fram en utvisning, en utvisning som för övrigt borde kommit för länge sedan. Med en man mindre kan AIK inte stå emot längre och tvingas kapitulera då Jr Eriksson trycker upp 4-3 i krysset. För andra matchen i rad vänder Sirius ett underläge i slutminuterna för att sedan avgöra i sudden, och återigen att man aldrig kan räkna ut dem! Nästa match spelas även den i Fyrisfortet, och då är det Granlo som ska få känna att de lever.

Av: Tomas Enoksson