Matchreferat Sirius – Storvreta

I ett kokande, publikrikt Fyrishov går till slut Storvreta segrande ur striden.

Återigen var det dags för ett färgsprakande derby i Uppsala, där kvällens epicentrum Fyrishov redan en halvtimme före matchstart var lika blåsvart som högerögat på en genomsnittlig motståndare till Alexander The Mauler Gustafsson efter en KO. Både Sirius och Storvreta hade dessutom laddat upp med varsin högljutt skanderande klack utrustade med banderoller, trummor och annat passande. ”Barcken till landslaget!” var Siriusklackens första ramsa, som säkerligen var mycket missnöjda med att deras favorit inte fick följa med landslaget till Slovakien för VM-kval. Barck var dock inte ensam, ingen i Sirius fick dra på sig den blå-gula tröjan, vilket måste bedömas som ett större maktmissbruk än vad som försiggår i Netflixserien Making a murderer. Läget inför matchen skvallrade om en tabellmässigt sett oviktig match där Storvreta redan är klara för slutspel medan Sirius i praktiken redan har säkrat SSL-kontrakt samtidigt som man inte kan nå slutspel själva längre. Men det hela är givetvis ointressant, eftersom att ett derby mellan Sirius och Storvreta alltid resulterar i en härlig kamp.

Period 1 inleds med en udda tekning där bollen på något sätt flyger fem-sex meter rakt upp i luften, följt av ett Siriusfrislag. Innan den folkrika publiken á 2275 åskådare hinner fundera ut vad som hänt är dock spelet igång igen, och det bjuds direkt på ett mycket högt tempo. Efter ca tre minuter drabbar matchens första utvisning Niklas Wallén efter en till synes inte alltför farlig obstruktion, men utvisning blir det likväl. Storvreta får lyckligtvis inte till sitt powerplayspel ordentligt där båda lagen i allmänhet inlett matchen med en hel del fel- och studspass, sannolikt ett resultat av inledande derbynerver. 6.48 sitter första målet för kvällen, och det är Sirius som gör det efter mycket fint förarbete av backarna John Barck och Patric Krisandersson där Johan Jr Eriksson tillslut kan smacka in 1-0 bakom en chanslös Viktor Klintsten. Målet leder till än högre tempo och tuffare spel och det går hårt till i närkamperna där spelarna hejas på av respektive klack, så pass att Billy Nilsson och Jesper Berggren i Storvreta efter litet gruff visas ut båda två. Sirius är det bättre laget i spel fyra mot fyra, en efter fulltaligheten börjar Storvreta sakteligen ta över spelet något och ha mycket boll i Sirius zon. Därför kommer också 1-1 efter ett oväntat skott från vänsterkanten, men lika plötsligt som målet kom dömdes det bort på grund av för många Storvretaiter på plan. Inget mål utan powerplay för Sirius istället, vilket kändes tacksamt då den sjätte Storvretaiten inte såg ut att tjuva många decimeter vid sitt byte. Gissningsvis håller även domarna med om detta när de blott 35 sekunder efter detta hittar en ny utvisning på Wallén efter en otillåten trängning som luktade kompensationsutvisning på lång väg. Sirius är återigen bäst i spelet fyra mot fyra, men i det efterföljande korta powerplayet för Storvreta kvitterar gästerna till 1-1 med blott fem sekunder kvar av perioden.

Period 2 drar igång efter en pausunderhållning bestående av fäktning, vilket inte är varje dag gemene man och kvinna får se, och hux flux utökar Storvreta till 1-2 innan första minuten ens är passerad. Det är Victor Andersson som sätter målet efter en fin och lurig framspelning av Rasmus Sundstedt. Lyckligtvis är Sirius snabba med sin replik två minuter senare när Peter Berlin kontrar på egen brytning, och då har inte någon annan en chans att hinna med – inte ens Klintsten i Storvretakassen. Via högerstolpen kvitterar Berlin till 2-2 efter 2.46. Lyckan är dessvärre kortvarig när Storvreta visar att de minsann också kan replikera snabbt, och 32 sekunder senare sätter Rasmus Sundstedt 2-3 för gästerna. Efter detta utbreder någon form av rap battle, men i hejarklacksform, mellan de båda klackarna men vad som sjungs är svårt att uttyda. Båda sidor tycks hur som titulera sig själva segrare.

4.34 in i mellanakten utökar Storvreta sin ledning efter ett felpass i Siriusförsvaret där Stenberg hamnar helt ensam med Petter Nilsson och kan sätta 2-4. Kort därefter åker Erik Svenson och Mattias Samuelsson ut efter en tilltrasslad situation, och för tredje(!) gången på ca 25 minuter blir det spel fyra mot fyra där inget av lagen har någon riktig målchans. Halvvägs in i andra perioden börjar Storvreta likt de gjorde i mitten/slutet av första perioden att ta över bollinnehavet mer och mer. De har mycket boll i Sirius zon och kommer till en del lägen, dock inget riktigt farligt samtidigt som Sirius lurar på kontringar. Just i en sådan kontring kommer Berlin i sedvanlig höghastighet upp längst vänsterkanten och spelar in till Jr Eriksson framför mål, som precis när han ska panga in 3-4 hakas upp av Robin Nilsberth varpå straff utdöms. Jr Eriksson förvaltar själv straffen, men Klinsten i mål är med bra och räddar. Det efterföljande powerplayspelet får Sirius inte riktigt till och farligast chans har faktiskt Storvreta. 3-4 kommer dock tillslut, och det är riktigt snyggt. Efter en spelvändning där Joel Norman har bollen ute till vänster lobbpassar han ut till Billy på högerkanten, som på volley dunkar bollen vidare till Bobby Edberg. Bobby vill förstås inte vara sämre utan dunkar på volley in 3-4 bakom en överspelad Klintsten, och ett av säsongens snyggaste mål är ett faktum! Mer hinner inte hända och 3-4 blir ett psykologiskt mycket viktigt mål inför den tredje perioden, då Storvreta hade börjat ta över matchen.

Period 3-startsignalen överröstas av två återigen skanderande klackar, och denna gång är sångerna uttydbara. Siriusklacken inleder med ”Vreta är en förort till Tierp!” följt av ”en gris, en ko, en Storvretabo!” varpå Storvretaklacken svarar ”Storvreta är bäst i världen!”. Inte alls lika originellt eller fyndigt alltså, där man kan konstatera att Sirius vunnit rap battlet redan innan tredje perioden ens kommit igång.

Men den riktiga matchen, den vinner tyvärr inte Sirius som trots slit och uppoffring inte får in ett enda mål i sista perioden. Istället utökar Storvreta först till 3-5 i spel fyra mot fem, för att sedan sätta 3-6 precis innan slutsignalen går – till Alexander Rudds stora nöje. Redan på söndag kan dock Sirius revanschera sig i säsongens sista hemmamatch, samtidigt som de vid vinst mot Gävle även i teorin har säkrat fortsatt spel i SSL nästa säsong.