Matchreferat AIK – Sirius

Sirius går miste om tre mycket viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats efter förlust borta mot AIK.

Efter ett långt juluppehåll, fullt av lyckosamt belägna röda dagar, var det äntligen dags för Sirius första match för året. För motståndet stod AIK på deras hemmaplan, och för den med koll på tabelläget är det uppenbart hur viktiga poäng som står på spel för de bägge slutspelsjagande och -suktande lagen. Förhoppningsvis har Siriusiterna under uppehållet kollat på juniorvärldsmästerskapet i ishockey, i folkmun mer känt som JVM, då Peter Forsberg i samband med en sådan match visade hur man gör mål på AIK:s målvakt Patrik Åman. Hemligheten är att vid ett friläge göra en volleyversion av hans, Peter Forsbergs, klassiska ”Foppa-fint”, – inga konstigheter. I Sirius gör för övrigt, äntligen, Johan Widh debut och går där in som center mellan Bobby Edberg och Billy Nilsson.

Period 1 drar igång och tre minuter hinner passera innan matchens första utvisning drabbar Sirius och Billy Nilsson. Sirius gör dock ett bra arbete i boxplay och klarar ut det hela, även om Karl-Johan Iraeus i princip hade öppet mål vid ett tillfälle. Efter att Billy kommit ut igen prickar han insida stolpe, varpå AIK kontrar och sätter ledningsmålet i form av Adam Forslöv. 1-0 alltså, efter 06.43 i den första perioden. Några minuter senare kommer även 2-0 för hemmalaget, detta efter ett snabbt inspel från bakom mål – något hemmalaget tycks söka ofta hittills i matchen. Sirius rullar förresten på två femmor redan från start, och då tempot är högt finns det risk att det kommer bli väldigt slitsamt för dem framledes. Efter 14 minuter missar AIK återigen ett i princip öppet mål, men några minuter senare – 15 minuter in i matchen – sitter istället 3-0 efter ett långskott som smiter in bakom en skymd Petter Nilsson. Några fler mål blir det inte i den första perioden och lagen går till vila med ställningen 3-0, där det efter en relativt bra och pigg start av Sirius nu ser tungt ut.

Period 2 fortsätter i samma andra som första perioden slutade, det vill sig inte riktigt för Sirius som efter ett par bra inledande byten får det svårt med uppspelen. Sirius får iväg en del skott mot mål, men inget som utgör några större problem för Patrik Åman i AIK-kassen vars självförtroende inte verkar ha påverkats av den tidigare nämnda Foppastraffen. Sex minuter in får Sirius frislag någon meter framför mål, men inte heller då hittar de in bakom Åman som känns otrevligt stabil i kassen.

Istället för en reducering sitter 4-0 ungefär halvvägs in i matchen efter ett, tyvärr, snyggt mål av Karl-Johan Iraeus. Oklart dock huruvida det var en läcker framspelning eller ett misslyckat skott av lagkamraten Axel Kjellbris. Det fortsätter att låsa sig i spelet för Sirius och när AIK sätter 5-0 med fyra minuter kvar av perioden börjar uppförsbacken kännas för stor för Sirius. En sista chans ges med tre minuter kvar då dubbla utvisningar drabbar AIK varpå Sirius får spela fem mot tre i två minuter, men inte heller här går det att överlista Åman som får bra hjälp av uppoffrande AIK-iter. Inför sista perioden är ställningen därmed 5-0 till hemmalaget.

Period 3 döms det straff till Sirius redan i första bytet, men Billy som får förvalta straffen skjuter över. Därefter fortsätter Sirius problem och matchen känns redan avgjord, även om båda lagen får in två mål var i sista halvan av tredje perioden. Sirius två mål görs av Bobby Edberg och Billy. En mycket tung afton för Sirius, vars dröm om en slutspelsplats nu ligger än längre bort.

Av: Tomas Enoksson