John Barck inför matchen Sirius – Höllviken

Backklippan John Barck, som kom till Sirius redan 2006, är tillfälligt tillbaka i blå-svart. Här delar han med sig av sina bästa minnen och sina tankar inför hemmamatchen mot Höllviken.

Namn: John Barck

Tröja nr: 8

Moderklubb: Kungsörs IBK

Spelar med: Fatpipe Bow/Holeblad

Du avslutade karriären inför den här säsongen, men återvände i bortamatchen mot Warberg den 29 december. Hur var det att klä på sig Sirius tröjan igen?

Det var en härlig känsla, skön atmosfär kring matchen och som alltid är det ärofyllt att ta på sig Siriuströjan. Synd bara att vi inte kunde ta med några poäng hem till Uppsala, men det var roligt att vara tillbaka.

Har du kommit tillbaka för att stanna hela säsongen, eller ska vi se det som ett tillfälligt inhopp i blå-svart?

Först och främst är det fyra matcher (Warberg inkluderad) som jag ska vara med och konkurrera om en plats. Efter det så har jag svårare att hinna med innebandyn med tanke på att jag har en familj att ta hand om samt att jag inte har de optimala arbetstiderna för att spela innebandy på elitnivå. Men vi får se vad som händer framöver.

Du kom till Sirius redan 2006 – kan du nämna tre höjdpunkter som du ser tillbaka till under dina tio år?

Det har varit 10 säsonger med många häftiga upplevelser, men det som slår högst för mig är avancemanget till SSL första gången med Sirius 08/09. Där vann vi dåvarande div 1 för att sedan spela till oss en plats i SSL genom en andraplats i en kvalserie mot Tyresö, Mullsjö och Växjö. Två andra fina upplevelser med Sirius är när vi tog oss till slutspel 14/15 och även när vi vann Czech Open 08/09.

Vad är dina tankar inför hemmamatchen mot Höllviken?

Först och främst ska det bli kul att få spela hemma i IFU Arena och jag hoppas på att alla blå/svarta fans kommer och stöttar oss. Höllviken är ett lurigt lag som blandar och ger. De har varit uppe i SSL tidigare och jag tycker att de har en hög kvalité stundtals trots att de är jumbo för tillfället. Så vi måste vara på tårna och jobba stenhårt i 60 minuter för att ta 3 poäng.

Sirius har blandat högt och lågt under säsongen. Inledningen var stark där man plockade poäng i nästan varje match, därefter hackade det lite mer. Sedan vann man mot Helsingborg innan VM-uppehållet och sedan briljerade man mot Falun för att förlora mot Warberg. Hur tycker du att stämningen är i laget just nu?

Jag har sagt det till tränarna och några i laget att jag tycker att stämningen och sammanhållningen är mycket god, alla vill åt samma håll och det är mycket glädje på träningar och i omklädningsrummet. Det är många ”junisar” från tidigare år när jag var med som har tagit större ansvar i gruppen och det är kul att se.

En styrka i Sirius är föreningens stora ungdomsverksamhet där att målsättningen är att en stor del av spelarna i herr- och damlaget ska komma från den egna verksamheten. När började du själv att spela innebandy?

Föreningens ambition med att få upp ”egna spelare ” till herr- & damlaget är något som Sirius jobbat med i flera år och det börjar ge resultat, vilket är riktigt kul att se. Själv började jag spela innebandy 1994 i Kungsörs IBK och värt att nämna är väl att hälften av spelarna i Sirius A-lag knappt var påtänkta då.

Fadderverksamheten är en viktig pusselbit i Sirius långsiktiga vision att hämta talanger från de egna leden. Vilket lag var du fadder för innan du slutade?

Pojkar 02 var mitt lag och jag hade dem i några år. Jag kan garantera att vi har några spelare där som kommer att spela i Sirius A-lag om några år, det finns mycket talang i detta lag.

Hade du några förebilder inom innebandy när du var yngre?

Nej det hade jag inte, innebandyn hade inte samma mediala uppmärksamhet då och det gick knappt att se några matcher på TV. Men innan jag flyttade till Uppsala så hade jag hört talas om några grymma spelare som var totalt överlägsna i vår ålder, Dan Johansson och Erik Svenson. Några år senare så spelade vi i samma lag i Sirius och båda har gett avtryck i innebandy-Sverige.

Text: Niklas Tell

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×