Från guld i hockey-VM till försäsong med Sirius Innebandy

I mitten av maj stod Johan Söderström, VD för Muskelcentrum i Uppsala, med i båset när Sveriges herrar plockade hem VM guld i hockey. Nu är han tillbaka på hemmaplan där han bland annat hjälper Sirius Innebandy att vara redo inför säsongen 2017-2018.

Sirius innebandy herr fortsätter samarbeta med Muskelcentrum gällande fysträning samt medicinsk expertis under säsongen 2017-2018 och på sin hemsida skriver Muskelcentrum: ”Vi tror att Sirius kan ta ytterligare kliv och på sikt utmana Storvreta IBK på allvar. En riktigt bra fysik skapar goda förutsättningar att lyckas med det!”

Samarbetet inleddes redan inför förra säsongen där Muskelcentrum, som är Uppsalas största naprapat & idrottsklinik, skulle hjälpa till att ytterligare förbättra de sportsliga förutsättningarna för spelarna. Vi ville så klart höra mer om hockey-VM och hur stor skillnad det är på hockey-proffsen och Sirius herrar och ställde därför lite frågor till Johan Söderström.

Hur var det att stå i båset när Sverige plockade hem VM-guldet?

Det var riktigt häftigt! En dröm som gått i uppfyllelse! När man själv var liten och spelade hockey så hade man någonstans en dröm om att få spela i Tre Kronor och vinna VM-guld. Denna dröm har sedan förändrats genom åren och efter att jag började arbeta som naprapat och idrottsmedicinare så har min personliga dröm/målsättning varit att bli en del av Tre Kronor. Att jag sen får vara med om ett VM-guld direkt är ju helt fantastiskt!

Det var lite frågetecken kring Henrik Lundqvist inför finalen. Hade du ett finger med i förberedelserna för att göra honom spelklar?

Jo ett litet finger fanns med från min sida =) Hela det medicinska teamet gjorde ett riktigt bra jobb att få honom spelklar.

Hur ser du på årets försäsongsträning för Sirius innebandyherrar jämfört med förra året – vad är de största skillnaderna?

Inför förra säsongen förklarade jag för spelare och ledare att vi behöver jobba metodiskt och långsiktigt för att ta Sirius till toppen av SSL. En stor del i det är att skapa bästa möjliga träningsförutsättningar med en tydlig plan både säsongsbaserad och årsbaserad. Utifrån det periodiseras träningen för att optimera alla fysiska delar. Förra säsongen arbetade vi mycket med rörlighet/mobilitet samt stabilitet. Under höst/vinter la vi även till speed/explosivitet. I år har vi ökat på träningsdosen en del och delat upp försäsongen i 3 olika faser med målsättningen att göra varje spelare extremt energieffektiv med bra grundstyrka, hög power samt hög explosivitet! Vi är övertygade att publiken kommer få se ett Sirius som kommer vinna många matcher med hjälp av en riktigt bra fysik!

Är det någon av spelarna i truppen som du skulle vilja lyfta fram som en förebild så här långt i försäsongsträningen?

Tobias Steineck samt Malmgren har visat riktigt bra inställning!

Om du jämför hockey proffsen du jobbade med på VM – hur står sig Sirius Innebandyherrar rent fysiskt?

Haha, det finns en del skillnader mellan hockey och innebandy =) Dock har utvecklingen inom innebandy gått mer och mer mot den proffsighet som funnits inom hockey i många år när det gäller fysiska förberedelser och jag tror att vi inom några år närmat oss ännu mer.

Hur förändras ert arbete med laget när ni går från försäsong in i matchsäsongen?

Förändringen är att fysträningen minskar för att få tillräcklig tid för ren innebandyträning. Vi kommer att fortsätta med liknande upplägg som förra säsongen vilket handlar om skadeförebyggande träning samt power/explosivitet. Vi hade under förra säsongen extremt få skador och en stor anledning till det är att vi fortsatt arbeta kontinuerligt med spelarnas svaga länkar och samtidigt haft en bra dialog med Koffe och Nico.

/Text: Niklas Tell

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×