Fotbollslaget ISUN sluter upp till förmån för hjärnforskningen: ”Det är en självklarhet för oss att gå”

Imorgon arrangeras välgörenhetspromenaden Bissen Brainwalk på Studenternas IP, ett arrangemang som anordnas av Bissen Brainwalk, Sirius Bandy och Uppsala universitet. Nu sluter fotbollslaget ISUN upp till förmån för hjärnforskningen och går med i promenaden för alla hjärnor.

– Det är fantastiskt att se klubbar sluta upp kring ett sådant här viktigt arrangemang, en promenad som faktiskt gör skillnad, säger Johnny Helmersson från Sirius Bandy.

En promenad som gör skillnad stämmer, Bissen Brainwalk har arrangerats i många olika städer och har under åren samlat in närmare fem miljoner kronor till hjärnforskningen. Välgörenhetspromenaden startades av Mathias ”Bissen” Larsson som själv drabbades av en stroke. Nu går han tillsammans med tusentals personer promenaden till förmån för hjärnforskningen som räddade hans liv. Imorgon är det alltså Uppsalabornas tur att gå, något som är en självklarhet att delta i för fotbollslaget ISUN.

– Det är ett fantastiskt initiativ för en fin sak och kan ISUN hjälpa till på något sätt så är det en självklarhet för oss att göra det. Det är otroligt viktigt att information kring sjukdomar och liknande ting lyfts i dagens samhälle men även att vi alla tillsammans går ihop för att ge forskningen de resurser som de behöver för att kunna hjälpa människor. Det behövs fler föreningar och organisationer som tar liknande krafttag och därför är jag otroligt glad över att vi har fått blivit inbjudna till detta evenemang, säger ISUN:s ordförande Thomas Robertsson.

ISUN är en relativt ung förening men av de färgstarkaste klubbarna i Uppsala, i positiv bemärkelse. Deras engagemang både på och utanför fotbollsplanen är imponerande och de arbetar efter en tydlig värdegrund som präglar hela deras förening.

– Hela vår verksamhet grundar sig i att kärleken och humorn ska genomsyra allt arbete vi gör och att vi välkomnar alla människor för vilka dom är. Det är otroligt viktigt att alla bemöts på samma villkor oavsett bakgrund och att alla får lika stora förutsättningar. Vi kanske är en liten förening i de lägre divisionerna vilket gör att våra ekonomiska resurser är begränsande. Men vi tror otroligt starkt på att alla människor kan göra något på flera olika sätt så därför kan det bli magiskt om flera människor går ihop och gör saker tillsammans, säger Thomas Robertsson.

Sirius Bandy engagerar sig i samhället på flera olika sätt och i början av nästa år kommer Sirius Bandy tillsammans med Uppsala universitet möjliggöra för internationella studenter och gästforskare att uppleva och själva prova på bandy. En liknande möjlighet erbjuder ISUN nyanlände ungdomar, ungdomar som i och med det får chansen att spela fotboll i deras verksamhet.

– Vi i ISUN har startat ett korpenlag för nyanlända ungdomar, tanken med denna idé är inte bara att ge dessa ungdomar en chans att få lira boll utan de ska även känna sig välkomna och delaktiga! Vi försöker även ständigt hitta på olika aktiviteter för dessa ungdomar tillsammans med resten av föreningen. Vi har även ett samarbete med Uppsala Stadsmission där vi för varje person som blir medlem i vår förening skänker 10% av medlemsavgiften till Uppsala stadsmission plus 1 timmes volontärsarbete från spelarna i ISUN. 2015 fick vi ihop 1140 kronor som gick direkt till Uppsala Stadsmissions arbete för de utsatta människorna i Uppsala och 114 timmars volontärsarbete där vi bland annat deltog i en modevisning för deras second hand-butik, säger Thomas Robertsson.

Imorgon går de alltså med i promenadtåget som går från Studenternas ned till Svandammen, förbi Akademiska sjukhuset och tillbaka till Studenternas. Efteråt bjuds alla som går promenaden på gratis inträde till elitseriematchen mellan Sirius Bandy och IFK Vänersborg. Stöd hjärnforskningen du också, kom och gå en promenad för livet.

Lördag 19 november

14:00 – Forskartält med hjärnforskare från Uppsala universitet presenterar pågående forskning – Lär dig mer om och testa på HLR – Speedshooting och fiskdamm.

15:00 – Vi går promenaden till förmån för hjärnforskningen

16:00 – Elitseriebandy, omgång 5. Sirius Bandy – IFK Vänersborg. Alla som deltar i Bissen Brainwalk har fritt inträde till matchen.

Läs mer om Bissen Brainwalk här.

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×