Forsman rasar mot förbundet: “Rejält besviken på landslagsledningen”


Sirius fick med en spelare i U19-truppen inför EFT. Enligt tränaren Stefan Forsman är det alldeles för få spelare och han riktar stark kritik mot uttagningen.


Förra veckan presenterade Sverige sin U19-trupp inför EFT. Blåsvart fick med en representant i form av forwarden Emil Eriksson som gjort en riktigt stark säsong. Tränaren Stefan Forsman är glad över Eriksson uttagning och berömmer honom för säsongsinledningen.

Trots glädjen över Erikssons uttagning så är Forsman upprörd. Han anser att U19-truppen innehåller för får spelare från Sirius SSL-trupp.

– Jag blir rejält besviken på landslagsledningen, både Isak Forsberg och Emil Thorwid borde varit givna i truppen. Det finns flera saker som bygger upp min frustration. När vi förra säsongen såg inåt i föreningen hittade vi dessa två spelare som vi lyfte upp och nu är deras vardag att vara SSL-spelare och att dagligen träna och spela matcher mot SSL-spelare.

– Jag har varit med så pass länge och den vardag och miljö dessa killar har gällande spelarutveckling, individuell utveckling, atletisk utveckling och lagutveckling… att den miljön inte ska räcka till en plats i U19 är för mig ofattbart. Jag känner att man devalverar SSL.

Med fyra SM-guld och över 20 år som ledare inom innebandyn har Stefan Forsman sett många spelare utvecklats från talanger till färdiga landslagsspelare.

– Jag får inte ihop att det kan finnas så många bättre miljöer i Allsvenskan eller division 1, våra killar snittar fem träningar i veckan mot enbart SSL-spelare. Dessutom är båda två riktiga ambassadörer för innebandyn, de har båda valt att satsa på innebandyn och valt bort allting annat för att bli så bra som möjligt. Jag fattar det bara inte, jag förstår det inte alls, säger Forsman.

Vidare ska det tilläggas att EFT i Tjeckien är det sista U19 mästerskapet spelare födda 2003 får delta i. Trots besvikelsen tror Forsman att hans spelare kommer använda sig av besvikelsen för att visa att de borde varit med. Han menar att en missad U19-trupp inte är en livsomvälvande tragedi, utan en ”mikromotgång” han tror spelarna använda sig av.

– Spelarna kommer klara sig, de är båda två jäkligt starka. Men när sådant här händer…jag kan inte vara tyst, jag tycker att det är fel.

– Jag förstår inte hur vi som land ska få fram fler talanger. Om man som spelare kvalificerar sig till SSL och dessutom spelar de sista minuterna i SSL (matchen mot Linköping) och ändå inte kommer med i U19, jag begriper inte hur vi ska bedriva talangutveckling i Sverige då.

Vart ser du att det har gått fel i rekryteringsprocessen?

– Jämför om det här varit en annan sport, ishockey eller fotboll, där skulle något sånt här aldrig ske.

– Man måste ha bättre koll på vardagen. För mig är det två givna spelare som laget hade behövt hjälp av i EFT, avslutar Forsman.

Joseph Edman

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×