”Det kluriga är bevisbördan”

Sedan 2013 jobbar juristen Johan Claesson heltid med att motverka matchfixning. Han tycker inte att de oreglerade bolagen tar sitt ansvar.

Johan Claesson, jurist vid RF, jobbar intensivt med att stoppa matchfixning och menar att vi ska inte inbilla oss vi i Sverige är befriade från att ha fixade matchresultat.

Den av Riksidrottsförbundet anställde juristen Johan Claesson har själv en gedigen fotbollskarriär bakom sig, bland annat med fem allsvenska säsonger i Gefle, proffsspel i Portland, USA och dessförinnan i Sirius.

– Jag har själv suttit i massor av omklädningsrum och hört snacket. Inte om läggmatcher, men i varje lag finns det x antal spelare som inte gör något annat än tänker och snackar om betting och odds. Det är en speciell kultur, helt klart, och jag tror att jag i mitt jobb har nytta av den bakgrunden, säger han.

Systemet har reagerat

I dagsläget finns det ett 30-tal svenska fotbollsmatcher från 2015 som är under utredning.

– Därmed inte sagt att de matcherna är fixade. Men vadslagningen kring dem har följt ett spelmönster som har gjort att Svenska Spels datoriserade säkerhetssystem har reagerat och skickat ut en varning, säger Johan Claesson.

För det är så det går till. När oddsrörelserna kring ett spelobjekt är tillräckligt avvikande går larmet. Det kan såklart bero på massor av yttre omständigheter – till exempel en sen magsjuka hos något lag. Eller störande moment i uppladdningen. Eller att skadeläget plötsligt blivit mer akut.

”Vi var tröga i starten”

– Visst förekommer det matchfixning i Sverige. Hur stort och utbrett det är, det är det ingen som riktigt kan veta. Vi var tröga i starten med att ta tag i det här problemet, men nu tycker jag att det fungerar bra. Vi har en direktlinje till polisen, vi samarbetar med förbund och klubbar och även inom Norden, och vi har en bra kontakt med spelbolagen, säger Johan Claesson.

Ändå är det spelbolagen som inbjuder till matchfixning, tycker han.

– Varför ska man kunna betta på division 3-fotboll? Spelarna i de lagen lirar lite fotboll för att det är kul och tjänar inga pengar på det. Det är klart att de har lättare att falla för lockelser, säger han, och fortsätter:

– Det är samma sak med spelvarianter som vilket lag som får nästa hörna eller vem som får ett gult kort. Det är saker som är helt irrelevanta egentligen, och som är otroligt mycket enklare att rigga än exempelvis ett slutresultat.

Hur ser dina arbetsuppgifter och ditt uppdrag ut?

– Mycket handlar om att informera och utbilda, att vara ute i landet och prata med förbund och föreningar. I grunden är det en moralfråga, att man i idrott alltid ska göra sitt bästa och inte medvetet förlora. Sedan vet man ju att alla har sitt pris … Det gäller, om man någonsin för en fråga om att delta i matchfixning, att säga nej direkt.  För det är väldigt svårt att dra sig ur senare om man har hamnat i klorna på exempelvis ett kriminellt gäng.

Är det bara fotbollen i Sverige som är drabbad?

– Just nu är det bara fotbollsmatcher som är under utredning, ja. Men nog har det ägt rum i idrotter som hockey, bandy, basket och innebandy också. Någon gång, någonstans… Samtidigt känner jag att alla inblandade, från föreningar och förbund till spelbolag och polis, är överens i den här frågan och jobbar mot ett gemensamt mål. Det kluriga är ju bevisbördan många gånger. Hur kan man bevisa att någon inte gjort sitt bästa eller att någon har sett till att få ett gult kort medvetet?

Tobias Jansson, Idrottens Affärer

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×