Vårens stjärnskott siktar högt

På måndag inleds Superettan för Sirius del, och Johan Andersson och Kingsley Sarfo är två unga spelare som stuckit ut under försäsongen.

Sirius herrar har haft spännande försäsong i många avseenden, med många lovande insatser från såväl nya som gamla spelare. Av två av de som stuckit ut mest jämfört med i fjol är den ene ännu inte och den andre knappt fyllda 20.

Medan uppsalakillen Johan Andersson varit i Sirius akademi under ett antal år kom ghanabördige Kingsley Sarfo till Löten i augusti efter ett lyckat provspel under sommaren. I fjol blev det två inhopp i Superettan för Kingsley, och Superettandebut för Johan i säsongens sista match borta mot Värnamo. Under årets försäsong har det blivit en hel del speltid för dem båda, och de har också gjort en hel del avtryck genom sina insatser.

I cupmatchen mot AFC United låg Johan Andersson bakom samtliga tre blåsvarta mål genom att göra ett själv och assistera till två. Den kvicke yttern har också hunnit med att stå för en stabil insats som högerback i matchen mot Elfsborg, och flera gånger visat att han blir att räkna med den här säsongen, vilket också lett till att han häromdagen skrev på ett nytt treårskontrakt.

Ja Johan, du har haft en spännande försäsong?
– Absolut, en jätterolig försäsong med mycket speltid, kanske mer än vad jag hade väntat mig från början, men det är bara att gå ut och köra när man får chansen.

Så vad hade du förväntat dig?
– Jag gick in med inställningen att jobba hårt för att spela så mycket som möjligt, men jag trodde inte jag skulle starta så många matcher, jag hade mest gjort ett par inhopp och fått visa upp mig så innan, men nu har det gått bra och det är kul att man får chansen.

Vilken är den största skillnaden jämfört med tidigare, som fått dig att ta det här steget?
– Jag tror mycket beror på min fysiska status, efter det här med Team Select (ett extra fysprogram för en grupp spelare under vintern) som vi hade. Jag känner mig starkare och snabbare, jag har orkat hålla ifrån och trycka ifrån i löpningarna mer och det hjälper självklart jättemycket. Så det är väl det som är den stora skillnaden skulle jag tro, och att jag vågar ta för mig och har kommit in i gänget mer också.

Du har inte så stor erfarenhet av seniorfotboll än, men har gjort en hel del U21-matcher de sista åren, har det varit en givande miljö för dig?
– Absolut, det tror jag verkligen, man möter ändå en del A-lagsspelare och spelar med A-lagsspelare och man lär sig mycket i de matcherna. Det är självklart en stor skillnad mellan A-laget och U21-serien, men jag tror det har hjälpt mig.

I U21 har du spelat en del högerback, precis som nu mot Elfsborg, men efter det har du hållit till högre upp i planen. Föredrar du det?
– Ja, jag gillar att spela högerytter, jag känner att jag får ut mest därifrån. Högerbacken är förstås också utvecklande, men jag gillar mer att spela högerytter.

Vad gör att du passar där?
– Det är väl min snabbhet framför allt, men sen tycker jag att jag har en del bra avslut ibland också som kommer till sin rätt där uppe i planen

Premiär på måndag, är du en startspelare nu?
– (Skratt) Det får vi se, jag ska kriga och göra mitt bästa för att få spela så många matcher från start som möjligt, och bara spela matcher över huvud taget. Jag har inga egentliga målsättningar, det är bara att jobba hårt när man väl får spela.

Men det ska bli kul med Superettan?
Absolut, det ser jag fram emot. Vi ska försöka vinna så många matcher som möjligt, målsättningen är att vara med där uppe och kriga i toppen.

KingsleySarfo

Kingsley Sarfo har även han imponerat under vintern och stått för flera fina insatser i cup- och tärningsmatcherna med sin otroligt precisa bollbehandling och teknik. Även om han visade prov på sina kunskaper redan under hösten är det först nu han verkligen fått visa upp sig för Uppsalapubliken.

Du har haft en ganska bra försäsong?
– Ja det var en väldigt bra försäsong faktiskt, dels för mig att lära mig hur det funkar här och dels för att laget ska komma i form. Jag tror det är en väldigt bra erfarenhet för mig, förra säsongen kom jag inte riktigt in i matchtruppen och det var lite svårt för mig, men nu har jag spelat ett antal matcher och även fått det förtroendet i tävlingsmatcher och det har varit bra för mig.

Vad är skillnaden nu gentemot tidigare?
– Allt beror på fokus och hårt jobb, jag har gått in för det. Jag bestämde mig för att jag ska göra det, och skaffa mig självförtroendet för att göra det. Det har funkat bra för mig nu och jag måste hålla det uppe och fortsätta jobba hårt.

Kan du bli en bärande spelare i Sirius?
– Absolut, det är min önskan, jag vill vara en viktig spelare. Men det beror på jobbet jag lägger ner, för att nå toppen krävs hårt arbete och det är det jag jobbar för.

Du har fått spela en del på kanterna istället för centralt nu under försäsongen, föredrar du någon av dem?
– Det beror på vad tränarna vill! Men när de sätter mig på kanten föredrar jag det absolut det jämfört med mittfältet. Min största styrka är kreativiteten med bollen och jag tror att jag får större möjligheter att visa det jag kan där. Det viktigaste jag har att förbättra just nu är att jag måste börja göra mål, och jag jobbar väldigt hårt med det nu.

Vilka är dina förväntningar inför säsongen?
– Jag önskar att vi ska gå kunna gå upp till Allsvenskan. Om vi gör det eller inte beror på oss själva och hur mycket hårt jobb vi lägger ner. Det är upp till oss. Om vi bestämmer oss för att vi kan göra det så tror jag vi kan klara det.

Mats Jönsson

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×