Uffe Fredin 80 år

Den 5 januari fyller en av de största legenderna i såväl Sirius som i svensk bandy jämna år.

Uffe debuterade som 16-åring i Bollnäs i en försäsongsmatch mot Katrineholm som vikarie för likaledes legendariske Gösta ”Snoddas” Nordgren, då den senare p g a eget bröllop var förhindrad. I allsvenskan kom debuten 1955 och Uffe blev Bollnäs trogen i fem säsonger och blev svensk mästare med dem 1956. Landslagsdebuten kom 1958.

Till Uppsala kom Uffe 1960, hitlockad av landslagspolarna i Sirius, främst Sigge Parling och ”Fisken” Erixon. Första SM-finalen med Sirius spelade han 1960 mot Västerås, där det dock blev stryk. Redan nästa år 1961, vann man dock med 3-1 över Edsbyn och var på god väg att vinna även året därpå mot samma lag. Tyvärr brände man dock en straff i 2-0 ledning och det blev istället förlust 2-3.

                 

Nästa SM-final kom 1966 då Sirius spelade skjortan av Broberg och vann med hela 5-0. År 1968 hade SM-finalerna flyttats från klassiska Stockholms Stadion och spelades nu på numer rivna Söderstadion. Hursomhelst gjorde Sirius en stormatch och slog förhandsfavoriterna Örebro med 4-1.

Uffes bandykarriär stod förmodligen i zenit här. Han fick utmärkelserna som Årets Man i svensk bandy 1966 och 1968. Under perioden 1958 till 1968 spelade Uffe varenda landskamp spetsat med ytterligare ett par under 1969. Officiellt har Uffe 40 A-landskamper, men siffran är egentligen högre då s k dubbellandskamper bara räknas som en kamp, samt matcher mot Pressen och klubblag inte alls.

Uffe är Stor Grabb nummer 119 med 87 poäng på Stora Grabbars Märke.
Bandykarriären fullföljdes och avslutades så småningom i Sirius Oldboys färger. Dessutom har han haft otaliga uppdrag som ledare, tränare och lagledare i blåsvart.

Uffe var under ett flertal år efter det att Uppsala och Studenternas fått uppdraget att arrangera SM-finalerna under ”förra omgången” en av nyckelpersonerna för att få dessa arrangemang att fungera så bra som de gjorde.

Vi lyfter därför på hattar och bandymössor eller vad vi nu har och förenar oss i kraftiga och klockrena hurrarop för och Grattis till jubilaren Uffe !!!

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×