Premiär för nytt bandyevent

Fredagen den 11 december kommer ett helt nytt bandyevent att gå av stapeln på Studenternas. Avsikten är att starta upp en ny tradition för hela familjen, där det ska finnas något för alla oavsett ålder och kön. Det kommer att bli aktiviteter både utomhus på isytorna och inomhus i tälten.

Allting startar redan kl 16. Meningen är att man kan ta med sig de egna skridskorna också för det blir ”allmänhetens åkning” i två timmar på bana B fram till kl 18. Parallellt öppnas kl 16 också en julmarknad både inomhus och utomhus. På isbanan kan man från kl 17  se uppvisningar med isjakter, isseglare, isoptimister. Därutöver kommer sjöräddningen att visa sin svävare i aktion. Även annan issport som långfärdsåkning, curling och konståkning kommer att visa sina färdigheter. Självklart blir det också (is)dans kring granen !

Inne i Relitatältet kommer det att bli cirkusuppvisningar med jämna mellanrum. Båda där och på andra ställen i området kommer att finnas olika möjligheter att både äta och dricka det man är sugen på. Det finns något för alla. I tältet kommer också Uppsala kommun att ges tillfälle att prata om hur man ser på idrottens framtid samt de arenor som kommer att behövas för denna.

Kl 19 startar sedan Sirius elitseriematch mot Vetlanda. Inför denna har då Olle Gabrielsson i tältet berättat om förutsättningarna.  Matchen är slut ca kvart i nio, men tältet kommer fortsatt att vara öppet ända till 22.30 för samvaro, eftersnack och förtäring.

Alla aktiviteter är helt GRATIS. De som möjliggjort detta är Almgruppen, som driver företagen Returpappercentralen, Skrotcentralen samt Uppsala Handelsstål. I anledning av det har hemsidan träffat tre av de fyra syskonen Alm; Anna-Karin, Robert och Torbjörn. ALM-dagen är samlingsnamnet på dagen, vilket föll sig mer naturligt än att hitta på ett namn med de tre företagsnamnen, säger Robert.

– Vi har ju sponsrat Sirius i många år och nu växte detta fram i samverkan med Bosse Pettersson och de som nu jobbar inom bandyn och som kände att de ville bjuda tillbaka med något som ger oss uppmärksamhet, berättar Torbjörn. – Vi hjälper ju andra föreningar också, så även dessa har bjudits in att delta i detta event. Vi hoppas att detta sprider sig så att vi redan till nästa år lyckas trumma ihop ett ännu större gäng.

– Mina barn är verksamma inom Uppsala Ungdomscirkus, berättar Anna-Karin. – Därför kommer också vi vara med och visa upp vår verksamhet för att sprida intresse för vad vi håller på med och göra reklam för oss själva. Den vanlige bandykonsumenten kanske inte  går på cirkus särskilt ofta och det kanske är tvärtom också !

– Det är lite lågt i tak i tältet för vidlyftigare nummer, men vi kommer att sätta upp trapetser och så. Det blir inga levande djur heller, men vi har en tygelefant som definitivt kommer att få vara med.

– Hoppas det blir lite fart på julmarknaden också, säger Torbjörn. – Jag är med i Lionsklubben i Storvreta och jag vet att de kommer att sälja julsenap åtminstone. Många andra och mycket annat också förhoppningsvis. Vi vill ju att ett sådant här event kring matchen i trakten av lucia ska bli årligen återkommande, så detta ska ses som startåret på något som kommer att utvecklas ytterligare.

Företagsgruppen har som bekant tidigare också engagerat sig i Uppsalas övriga kulturliv, särskilt i samband med Kulturnatten, då de lyckats få folk att vallfärda ut till industriområdet där de finns för att lyssna till musik, höra körsång och beskåda lyftkransbalett (!!)  Några direkta musikinslag blir det dock inte detta år på Studenternas, men det utesluts inte för kommande upplagor. Både Robert och Torbjörn är själva engagerade körsångare.

På Roberts kontorsvägg hänger en siriusmatchtröja med namnet Alm på ryggen. – Det var Lars Fall som kom med den för att knyta oss närmare klubben. Han sa t o m att jag kunde använda den om de skulle behöva förstärkning någon gång på plan. Dessbättre har det väl inte blivit riktigt så illa ännu, garvar Robert.

Syskonen är helt eniga i sin uppfattning att det är mycket viktigt för en stad som Uppsala att kunna bjuda på elitidrott på riktigt hög nivå och beklagar att Sirius fotboll inte kunde ta steget ända upp. – Det hade varit ett enormt lyft för hela stan. Jag har själv blivit en mycket flitigare besökare sedan jag flyttat in till stan efter att bott i Storvreta, säger Torbjörn.

– Förhoppningen är att det kommer ordentligt med folk till detta familjeevent. Och som sagt vi ser detta som starten på något nytt som det kommer att ta ett tag att etablera och köra in. Det kommer definitivt att bli ett fantastiskt bra alternativ till en hemmakväll i soffan !

ALMdagen

 

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×