”Några åker och gömmer sig”

Sista hemmamatchen inför kvalet för överlevnad. Då levererade Sirius – i 30 minuter. Resten var bara mörker. ”Några åker och gömmer sig”, säger tränaren Mats Söderman.

Sirius fick en smakstart i den sista hemmamatchen i årets grundserie. Tabelltian Kungälv, som slåss för att undvika ett negativt kval, trycktes tillbaka ordentligt under matchinledningen.

Markus Kumpuojas tidiga 1–0 efter 13 minuter kom välförtjänt och följdes upp av en period som spelmässigt bara handlade om Sirius.

Handen full med chanser skapades – och brändes.

Joonas Peuhkuri brände friläge, Viktor Broberg hade farliga skott på mål två gånger om, David Thorén var ständigt ett hot och Jakob Jenefeldt tvingade Kimmo Kyllönnen att sträcka ut ordentligt.

– Första halvlek är otroligt bra, och effektiviteten är det enda vi saknar. Det hade kunnat ha varit både 4–1 och 5–1 på tavlan i halvtid. Men det ingår att göra mål och vi gör inte det, säger Sirius tränare Mats Söderman.

– Men spelet ute på banan är jag otroligt nöjd med, det var bland det bästa vi har presterat den här säsongen. Det var deltagande från många spelare, alla var med och bidrog.

I takt med de uteblivna målen kom dock osäkerheten krypandes och Kungälv kunde göra 1–1 strax före halvtidsvilan. Sirius spel hämtade sig aldrig och på samma sätt som Sirius dominerat tillställningen i första halvlek tog Kungälv över matchen i andra halvlek.

Gästerna var dock betydligt hetare i sina avslutningslägen och det rann i väg till 1–5 innan det hela var över.

Besvikelsen var stor i hemmalaget efter matchen. Från 1–0 och säsongens bästa 30 minuter – till rejält tapp och klar förlust. Framför allt försvann farten och fläkten i offensiven i andra halvlek.

– Vi deltar inte med alla spelare i andra halvlek, det är den stora skillnaden. Varje spelare får gå in och känna efter vad han bidrog med i första respektive andra halvlek. Vad är skillnaden varför det ser ut som det gör, säger Mats Söderman med besviken röst.

– I ett kval kan det se ut så här och då är det viktigt att kunna prestera även när det står och väger. Några åker och gömmer sig i andra halvlek.

Sirius har tvingats kvala sig kvar i elitserien de fyra senaste säsongerna och efter sista omgången på tisdag blir det klart vilka lag som Sirius kommer att möta i sitt femte raka bandykval för överlevnad.

Lag 11–14 från elitserien (just nu Kalix, Tillberga, Sirius och Gripen) samt lag 1-2 från respektive allsvenska serie (just nu Ljusdal och Tellus samt Nässjö och Boltic) möts i två kvalgrupper om fyra lag i varje.

– Vi får bearbeta den här andra halvleken men inte vara för hårda mot oss själva. När vi alla är där och spelar tillsammans är vi bra. Vi får ta lärdom av vad som hände i andra halvlek, säger Mats Söderman.

Siriustränaren fick dock positiva signaler från junioren Nils Bergström som tog chansen som högerhalv i Joel Wigrens sjukfrånvaro.

– ”Nisse” gör en fantastiskt bra första halvlek. Det blev några markeringsmissar i slutet av matchen när vi gick ned på fyra backar men det var nyttigt för honom att få den här matchen, säger Mats Söderman.

UNT

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×