Minnesord Nils Stocksén

Någon dag före jul når oss beskedet att en av vår klubbs stora, Nils Stocksén avlidit den 20 december 2021. Han var född 7 juni 1937 och uppnådde således den aktningsvärda åldern 84 år. Nils sörjs främst av barnen Åsa och Tomas med familjer, släkt och många vänner.

För oss i IK Sirius var Nils en välkänd ledareprofil under över 50 år, även om han faktiskt inledde sin siriusbana som aktiv bowlare i den då nystartade bowlingsektionen som tillkom i samband med bygget av Fyrishallen 1967. Självklart tog han också säte i sektionsstyrelsen.

Under 1970-talet kom Nils att engageras som sekreterare i klubbens dåvarande huvudstyrelse, en roll han hade tills han 1984 kom att bli ordförande i Sirius bandystyrelse, där han fanns kvar till säsongen 1991/92. Klubbens bandy genomförde under dessa år bl a den spektakulära värvningen 1989 av världens bästa bandyspelare, Segej Lomanov, vilket följdes av ett stort nyvaknat intresse för både sporten och klubben.

Nils var också den direkta upphovsmannen till att SM-finalerna i bandy kom att lokaliseras till Uppsala mellan 1991 och 2012 och här i staden se ett enormt uppsving såväl publikt som eventmässigt. Dessa är efter några års mellanspel på Friends och Tele2 arena i Stockholm sedan 2018 återbördade till Uppsala. På det nationella planet var Nils också engagerad i Svenska Bandyförbundets ekonominämnd, vilken avgör vilka föreningar som är tillräckligt välskötta för att delta i landets högsta serie.  

Efter sin mer aktiva siriuskarrär har Nils varit en klok man som engagerats i projekt  som översyn och modernisering av klubbens stadgar, samt varit medlem i klubbens sekreta utskott, vilket bl a svarar för klubbens utmärkelser. Nils erhöll själv klubbens högsta utmärkelse, guldmedaljen, år 1992.

Vi kommer att sakna Nils, inte bara för hans kompetens och gedigna siriuskunnande, utan också för att vi haft förmånen att umgås vid idrottsplanerna och andra platser.

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×