Trots stundtals riktigt bra spel förlorar Sirius mot serieledarna efter en tung sistaperiod.

För den som ännu inte hunnit bläddra igenom den senaste utgåvan av Svenska Akademiens ordlista, utgiven igår, kan vi avslöja att de där har bytt ut den tidigare definitionen av stekhet mot en bild på Billy Nilsson. Anledningen är, förstås, hans hela 11(!) poäng på de senaste två Siriusmatcherna där Sirius också bärgat fem av sex möjliga poäng.

Senast besegrades Linköping efter förlängning, men måhända skulle det bli något tuffare idag för Billy och Sirius då det serieledande, väloljade maskineriet Pixbo stod för motståndet. Det såg dock fokuserat ut bland Siriusiterna under uppvärmningen, där bland annat Joel Ahlin utmärkte sig med ett par rappa handledsskott i krysstrakten. Kapten denna match visade sig förövrigt John Barck vara, då sedvanlige kaptenen Dan Johansson på grund av skada inte kunde spela idag.

Ett gäng nya konstellationer med bland annat unge herr Jansson i förstalinan resulterade i följande startuppställning: Förstafemman: Krisandersson Barck – Berlin Jansson Eriksson Andrafemman: Stenlund Wallén – Edberg Widh Nilsson Tredjefemman: Krisandersson Malmgren – Ahlin Svenson Gustafsson

Period 1 får Jansson, centerplacerad i förstalinan till trots, ej ta hand om tekningen som istället förvaltas väl av Johan Jr Eriksson. Därefter får Siriusiterna inte känna boll mycket mer, för Pixbo parkerar mer eller mindre i Siriuszonen och har mycket uppställt spel. Sirius spelar dock fokuserat och trots ett kraftigt bollinnehav kommer gästerna till få chanser. En fokuserad start till trots börjar emellertid Siriusiterna successivt att slarva med passningarna, och det är just sådant slarv som gästerna kan utnyttja när de i en blixtsnabb kontring sätter matchens första mål efter ca nio minuters spel.

Matchbilden fortsätter sedan i samma anda där Pixbo har boll medan Sirius försvarar sig bra och lurar på kontringar hela tiden. Efter 15 minuter får Sirius chans till kvittering efter att Martin Ojaniemi åkt ut för liggande spel, och i PP ställer Sirius upp i en inte helt bekant formation där bland annat Peter Berlin pointar istället för Billy. Sirius får inte till spelet riktigt och slår en hel del svåra pass, men med endast en sekund kvar av manövertaget drar stekhete Billy iväg en markare som via ett distinkt kling i höger stolprot letar sig in bakom Oskar Adler i Pixbokassen. 1-1, alltså! Med två minuter kvar åker en Pixboit ut igen, men Sirius får inte riktigt till powerplayspelet denna gång heller varför det inte blir något ytterligare mål. Lagen går därför till periodvila med ställningen 1-1 vilket Sirius nog får vara nöjda med, med tanke på gästerna bollinnehavsövertag.

Period 2 går Sirius ned på två femmor, där Erik Svenson ersätter en haltande Johan Widh och går in mellan Bobby Edberg och Billy för att utgöra firma BSB – icke att förväxla med det forna pojkbandet Backstreet Boys. Gästerna trummar vidare med uppställt spel i Sirius zon och drygt två minuter in i perioden sätter de 1-2 efter ett par snabba pass. Apropå definitioner, förresten, så behövs det ett nytt ord i svenska språket för att rättvist kunna beskriva Johan Jr Eriksson förtjänstfulla, makalösa slit och kamp på planen.

Gång på gång när motståndarna vunnit boll och placerat den i ett till synes tryggt förvar djupt ner i backlinjen är Jr Eriksson där och gräver fram den.  Kanske är det just detta som ger Sirius mer energi, för ett jämnare spel börjar ta vid där Pixbo inte längre kan styra och ställa lika mycket. Som en kalldusch kommer därför 1-3 efter ett alltför svårt uppspelsförsök från Sirius, vilket Pixbo alltså utnyttjar och gör mål på. Kanske tänder även detta paradoxalt nog till Sirius och tillför ny energi, för efter målet gör Sirius fyra raka mål mot serieledande Pixbo! 2-3 kommer efter att Berlin slagit längdrekord i bågning efter ett frislag nere i vänsterhörnet där han tillslut trycker upp bollen i högerkrysset.

3-3 sätter Jr Eriksson med ett oväntat skott från högerkanten, vilket mycket välförtjänt för Sirius i allmänhet men Jr Eriksson i synnerhet. 4-3 är nog matchens snyggaste mål, där firma BSB rullar upp Pixboiterna så pass att Bobby kan avsluta med att vägga in Svensons pass i öppet mål. 5-3 konkurrerar med ovan mål om matchens snyggaste, där Billy först genom att tunnla sig själv spelar fram Mattias Jansson som skickar den vidare till en helt fri Jr Eriksson. Ensam mot Adler i mål rycker Jr Eriksson först höger, sedan vänster, och med en neddragen målvakt lägger han den sedan iskallt upp i nättaket. Ja, det är sju härliga minuter som utspelar sig i Fyrishov där allt plötsligt stämmer för Sirius som visar att inte ens serieledarna hänger med när de spelar som bäst. I slutet av andra åker Jr Eriksson ut två minuter för slag, men Pixbo har svårt att komma till bra avslut varför 5-3 står sig perioden ut.

Period 3 börjar med att Jr Eriksson får sitta av sina sista 52 sekunder av slagutvisningen vilket hans lagkamrater reder ut föredömligt bra. Som alla vet är dessvärre de efterföljande sekunderna efter en utvisning mycket kritiska och föremål för många snöpliga mål, så även denna gång. Ca 10 sekunder efter Sirius fulltalighet är Pixbobacken Martin Östhalm plötsligt uppe vid Sirius mål och Petter Hansson-bankar in 5-4, och ingen förstår riktigt hur det gick till. Sirius fina spel från mellanakten lyser med sin frånvaro, och gästerna utnyttjar det stundtals hafsiga hemmaspelet till att kvittera efter bolltapp på mittplan. Fyra minuter in på sista perioden är ställningen därmed 5-5.

Efter kvitteringen börjar även Pixbo slarva en del i uppspelet vilket resulterar i att publiken bjuds på ett böljande spel med många chanser åt bägge håll där avblåsningarna är få. 7.18 får dock Petter Nilsson ett rejält rapp i masken vilket tvingar fram första avblåsningen på vad som åtminstone känns som flera minuter. Otäckt nog börjar därefter matchbilden påminna om hur den såg ut i första perioden, där det är Pixbo som ställer upp i Siriuszon medan Siriusiterna mest lever på kontringar. Gästerna har ett par riktigt bra chanser där Petter Nilsson bland annat bjuder på en fin benparad, men tillslut hittar 5-6 in bakom honom efter en volleystyrning framför mål av Daniel Calebsson. Var det helt medvetet var det riktigt snyggt, så vi väljer att tro att det mest var en lyckosam reflex.

5-6 med fem minuter kvar av matchen. Tiden rullar sedan iväg fort, och när klockan visar ca 17.30 tar Sirius ut Petter Nilsson ur mål. Man får till ett bra tryck kring Pixbokassen, men gästerna ligger rätt och täcker de flesta skotten och kan istället för 6-6 kontra in både 5-7 och 5-8 i tom kasse. Efter förtretliga 0-5 i sista perioden går Pixbo därmed segrande ur striden, men Sirius får ta med sig en oerhört bra andraperiod och ha det i bakhuvudet på söndag då Warberg väntar på bortaplan.

Av: Tomas Enoksson