Matchreferat Sirius – Linköping

Sirius hängde idag inte med ett mycket välspelande Linköping.

Upplagt för batalj var det i Fyrishov denna torsdagsafton, då ett formstarkt Sirius med tre raka vinster skulle ta sig an Linköping IBK. Dessvärre inte bara ett formstarkt Sirius utan även ett skadedrabbat sådant med skador på bland annat Axel Gåve, Mattias Jällrud och som tidigare Johan Widh. Är det någon gång man vill ha en hel och skadefri trupp är det dessutom när man möter Linköping vars snittlängd och -vikt inte är att leka med och som säkerligen kan briljera med SSL:s mest välvuxna backar. Nåväl, till matchen!

Period 1 inleds med vad som numer är standard – en säker tekningsseger signerad Johan Jr Eriksson. Genast drar ett högt tempo igång med långa spelsekvenser och det bjuds på färre avbrott än under en sportsändning i SVT. Första målet kommer tre minuter in i perioden och det görs tyvärr av gästande Linköping efter slarv i Siriusuppspelet, målskytt Matej Jendrisak. Peter Berlin är nära att replikera kort därefter efter att ha prickat utsida nät, vilket för ett kort ögonblick fick hela hallen att jubla innan de insåg sitt misstag. Joel Ahlin är för övrigt nere på backposition igen och drar bytet efteråt iväg ett saftigt slagskott rakt i bröstet på kapten Anton Karlsson i Linköping som nu, likt Matthew Perrys karaktär Chandler i Vänner, någon decimeter under hakan bör ha vad som ser ut som en tredje bröstvårta. Precis som jag visualiserar mig hur nämnda vårta skulle kunna se ut kommer plötsligt det andra målet för dagen vilket tyvärr även det tillfaller Linköping, och blott fem minuter in i matchen är ställningen 0-2. Detta efter en fräck Zorro (de flesta Zorrosarna är fräcka) via köksvägen från Jesper Alm.

Matchens tredje mål kommer nästan exakt tre minuter senare, och det är då Sirius Linard Parli som kan göra sitt första mål i Siriuströjan efter att mycket snyggt ha Totti-chippat bollen över Henrik Qvist i Linköpingskassen, framspelad av Mattias Jansson. Hemmamålet får dock fart på gästerna som successivt börjar ta över matchen samt utökar till 1-4 efter mål av Jendrisak och Tobias Gustafsson. Perioden avslutas dessutom med en tuff utvisning på Jr Eriksson, och det ser tungt ut för Sirius efter första perioden. Sammanfattningsvis är det för mycket slarv och svåra uppspel från Sirius sida vilket Linköping utnyttjar alltför bra. I paus meddelar speakern att Sirius åtminstone vann skotten med 7-6, en tröst som förstås är mindre än holländska folkets respekt för sitt eget fotbollslandslag efter veckans bravader.

Period 2 börjar med en minuts boxplay för Sirius, något de reder ut utan större problem. Några minuter senare får istället Sirius chanser i spel fem mot fyra, vilket snabbt blir spel sex mot fyra på grund av en avvaktande utvisning. Vaddå avvakta, tänker Billy Nilsson, som ungefär samtidigt drar upp bollen i vänster kryss efter framspelning av Berlin. Reducerat till 2-4, alltså!

Målet får litet fart på laget, men det är fortfarande alldeles för mycket slarv från Sirius som inte når upp till den kvalitet man presterat tidigare matcher – och stundtals är det riktigt rörigt i försvaret. Linköping tar över mer och mer och är under andra halvan av mellanakten det klart bättre laget och drar också ifrån till 2-7 innan perioden är slut. Massa Linköpingsmål och Jendrisak-hattricks vill ju förstås ingen höra om förutom kanske Matej Jendrisak själv, så vi går raskt in på period 3!

Inför Period 3 ställer sig alla en och samma fråga, ska Sirius återigen kunna svara för en mirakelvändning i slutperioden? Men ack, precis som Ed Belfours karriär och Sunset Beach efter 755 avsnitt är ingenting menat att fortsätta förevigt. Linköping är helt enkelt för bra för Sirius idag och efter ett tröstmål från Billy efter en lurig framspelning av Jr Eriksson (nästan så lurig att det kan ha varit ett misslyckat skott) slutar tillställningen till 3-10, och Sirius var aldrig nära. Därför glömmer vi denna match snabbare än Putin hinner uttala права på ryska, och tar istället sikte mot nästa match då serietvåan Pixbo väntar på bortaplan.

Av: Tomas Enoksson