Sirius krigar för att undvika kval, något som laget inte lyckats med de senaste fem säsongerna. I dagens måstematch mot tabelljumbon Kalix fick de blåsvarta en bra start med mål redan i den nionde matchminuten. Markus Kumpuoja drog på ett lurigt skott utifrån och bollen vobblade sig in i ena burgaveln.
Sju minuter senare fick Kumpuoja ett ypperligt läge att utöka Sirius ledning samt göra hans 20:e mål för säsongen, den här gången från straffpunkten.
– Straffen är det sjukaste som har hänt mig. Johan (Jansson Hydling) frågar om jag ska ta straffen och jag svarar ja med gott självförtroende. Jag tar ut skäret med ena benet och skridskon fastnar i en skåra, det tog stopp och jag ramlade nästan framåt och missar sen bollen totalt. Jag förstod såklart att vi blev av med straffen, det är det sjukaste som hänt. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Markus Kumpuoja till Sirius TV direkt efter matchen.
2-0 kom istället i den 26:e matchminuten när Nils Bergström kyligt placerade in bollen bakom Abbe Bodin i gästernas mål. Tvåmålsledningen såg ut att hålla halvleken ut men i den 43:e matchminuten tände Ivan Detsura gästernas hopp genom att göra ett konstmål på tennis.
Den andra halvleken blev en alltmer jämn tillställning med krampaktigt spel och en hel del felpass från båda lagen.
– De trycker på lite mer i andra och jagar mer så det blir ju lite smånervöst men jag tycker vi reder ut det bra, säger Sirius målvakt Henrik Kjellsson till Sirius TV efter matchen.
Lättnaden blev stor hos Siriussupportrarna när Joonas Peuhkuri i den 74:e matchminuten svepte in i motståndarnas straffområde och smällde in 3-1 mellan benen på Abbe Bodin i Kalixmålet. En lättnad som skulle visa sig vara tillfällig för det skulle komma att bli nervöst igen efter att Kalix reducerat på hörna genom Johan Sundquist i den 83:e matchminuten.
– Vi kommer inte riktigt igång med spelet i andra, spelet är hackigt och vi har motvind så det blir jobbigt. Sen så börjar Kalix göra bra saker på planen också så man kan inte ta det ifrån dem, men det känns som att vi inte riktigt kom upp i samma nivå som de första 30 minuterna av matchen, säger Markus Kumpuoja.
Sirius höll ifrån och tog två viktiga poäng, något som var nödvändigt för ett fortsatt hopp om att undvika kval. På fredag väntar serieledarna Villa Lidköping i Sparbanken Lidköping Arena och nästa söndag är det bandyfest på Studenternas när Gripen BK kommer på besök.
Sirius Bandy-Kalix Bandy 3-2 (2-1)
Elitserien, omgång 21
Hörnor: 7-8
Straffar: 1-0
Utvisningsminuter: 20-30
Publik: 1655