Inget nervdaller – Sirius är klart

Nu är det klart – Sirius spelar i elitserien nästa säsong. Det var inte något snack om saken, Sirius var överlägset Boltic. Inget nervdaller den här säsongen.

– Det här första gången som jag har spelat ett kval där man kan åka omkring och bara njuta den sista halvtimmen. Oftast har det varit en strid ända in till slutet, säger Johan Hydling, som fick se sitt lag vinna komfortabelt med 7–1.

Fram till Markus Kumpuojas 2–1 efter en dryg halvtimme var det relativt jämnt även om Sirius hade ett stort övertag i bollinnehav.

– Vi gick ner oss lite efter det tidiga ledningsmålet (30 sekunder!) men tog tag i spelet under de sista 20 minuterna, säger tränaren Mats Söderman, som nu gjorde sin sista (?) bortamatch som tränare för Sirius.

– Man ska väl aldrig säga aldrig. Jag har trivts bra i den här rollen, det är roligare att vara tränare där man får vara nära laget än att vara sportsligt ansvarig, säger Mats Söderman, som nu lämnar huvudansvaret till Olle Gabrielsson.

Vem eller vilka som blir sportsligt ansvariga i Sirius återstår att se.

– Jag ska ta mig en funderare på vad jag själv vill göra. Det har varit några tunga och slitsamma år och någonstans känner jag att jag vill ha en återhämtning. Men att lämna bandyn helt? Nja, kanske inte. Men vi måste lämna plats åt yngre förmågor också, säger Mats Söderman och syftar på ledarbiten.

Matchen mot Boltic blev faktiskt en expeditionssak. Efter Markus Kumpuojas 1–2 gjorde laget ytterligare tre mål inom loppet av fem minuter. Matchen var avgjord – och kontraktet också. Samtidigt ledde nämligen Tillberga mot Ljusdal.

– Vi pratade i pausen om att bevaka ledningen och att inte riskera något. Det var så skönt att greja det här av egen kraft, säger Söderman.

Johan Hydling och kompani behövde inte förta sig i andra halvlek.

– Det var en speciell match att spela. Vi gjorde ingen jättematch, men ändå rann det iväg målmässigt och det var en konstig känsla i andra halvlek när vi bara kunde spela av matchen, säger han.

Jublet var stort både på planen efter slutsignalen och efteråt i omklädningsrummet.

– Först var det bara en lättnad, sedan kommer glädjen. Det var fantastiskt skönt. Nu får killarna partaja i dag och sedan ska vi bjuda publiken på en bra match på lördag. Det är viktigt att avsluta säsongen bra, det är ett avstamp inför nästa säsong, säger Mats Söderman.

Till sist: Ingen av kvalmatcherna på lördag betyder något. Tillberga vinner gruppen och Sirius kommer tvåa. Däremot blir det en avgörande match mellan Gripen och Tellus i den andra kvalgruppen. Kalix är redan klart för elitserien nästa säsong.

UNT

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×