De här leder Sirius Bandy i vinter

Huvudtränare Olle Gabrielsson kommer under säsongen 16/17 att ha hjälp av inte mindre än fyra rutinerade och erfarna bandyprofiler. Det är Andreas Eskhult, Erik Sundin, Claes Rangstad och som tidigare säsonger, målvaktstränare Fredrik ”Linkan” Lindqvist, som kommer att stötta Gabrielsson i arbetet med A-laget.

Olle Gabrielsson kommer alltså att fungera som huvudtränare, en roll han axlat under två säsonger tidigare. Dessförinnan var han assisterande tränare bakom Magnus Berglund och innan det spelare i A-laget. Sirius har länge haft ett system med en huvudtränare, en assisterande tränare och en målvaktstränare men kommer nu att fylla på de rollerna med dels en tränare som kommer att fokusera på energin i gruppen i form av Claes Rangstad och dels en teknisk rådgivare i form av Andreas Eskhult. Assisterande tränare bredvid Gabrielsson blir den tidigare Siriusspelaren Erik Sundin. Målvaktstränare är som tidigare Fredrik Lindquist.

– Jag tycker att vi har fått ihop en spännande grupp runt laget som har olika spetskompetenser som vi skall utnyttja, kommenterar Olle Gabrielsson.

En av dessa spetskompetenser besitter Claes Rangstad som kommer att arbeta med helhetsenergin i laget, något han tidigare gjort i VSK.

– Vi hade träningsläger förra helgen där vi arbetade fram en ganska klar bild av hur laget ska spela. Det handlar om att vi i laget accepterar och förstår vad vi vill bidra med. Det är spelarna som bildar laget och spelarna måste ju ha en del färdigheter såsom teknik, taktik och spelförstående med mera. Man kan vara hur bra som helst men sen handlar det också om inställningen och fokuset.

Och det är just detta Rangstad kommer arbeta med.

– Spelarna har en bild över sig och laget och en inre dialog; vad säger jag till mig själv när jag går på träning? Vad säger jag till mig själv när jag misslyckas? De misslyckanden man gör är en väldigt bra skola. Frågan är vad man gör åt det. Och när det funkar bra ska man fråga sig varför det funkar bra så att man får en insikt. Jag kommer jobba med att få ihop att det är en stark energi, en stark förmåga, en tilltro och ett agerande som ska till för att vi ska lyckas få ihop det. Det handlar om energin. Sen är det massor som ligger bakom detta.

Rangstad kommer att träffa laget mellan varven för att ta upp dessa bitar. Han kommer även att träffa spelarna individuellt för att höra hur de ser på sin egen förmåga, hur de känner att de behöver utvecklas och vilket fokus de har.

Andreas Eskhult har spelat i Sirius Bandy till och från sedan barnsben och var bland annat med och bidrog till lagets framgångar under ”succésäsongen” 08/09. Han fanns med i truppen så sent som i fjol som en backup men det blev aldrig några matcher för 39-åringen. Nu antar han istället rollen som tränare och teknisk rådgivare.

– Vi hade ju träningsläger nu i helgen hemma hos mig. Det var jättekul och man kom lite närmare grabbarna, jag har bara varit med väldigt lite tidigare. Så det kände väldigt bra. Grabbarna var motiverade, tränade hårt och ville mycket med bandyn. Så det här blir kul.

Tanken är alltså att Eskhult ska bidra med en individuell teknisk rådgivning, men kan även komma att bidra på andra plan.

– Vi får väl se lite vad som händer. Jag är ju inte van vid denna situation men det ger sig. Det kommer nog inte bara bli att jag arbetar med det speltekniska utan lite med det jag kan komma på, till exempel det mentala och energin till hela gruppen, vara bollplank till Olle tillsammans med Erik Sundin och Fredrik Lindquist och så där.

Med tre sönder har dock Eskhult begränsat med tid.

– Tanken är att jag ska vara med en gång i veckan, men sen kanske det blir mer. Det ska bli kul att följa laget nu i alla fall.

Magdalena Carlstedt

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×