De får Sirius Innebandy att spänna musklerna

”Årets upplaga av Sirius kommer inte förlora på grund av dåliga fysvärden!” Det säger Johan Söderström, VD för Muskelcentrum.

I april skrev Sirius Innebandy avtal med Muskelcentrum, Uppsalas största naprapat & idrottsklinik, för säsongen 2016-2017 med syftet att ytterligare förbättra de sportsliga förutsättningarna för spelarna. När säsongen nu kommit igång passade vi på att ställa några frågor till Johan Söderström, VD för Muskelcentrum.

Hur ser du på den försäsongsträning ni hjälpte Sirius Innebandy med?

Jag tycker att försäsongen var bra och grabbarna i laget svarade upp med mycket inspiration och träningsglädje. Vi startade med en omfattande screening för att se över rörlighet och stabilitet. Utifrån det fick alla spelare individuella program som utfördes kontinuerligt under vår/sommar. I tillägg körde vi även fyra gemensamma pass. Årets upplaga av Sirius kommer inte förlora på grund av dåliga fysvärden!

Är det någon av spelarna i truppen som du skulle vilja lyfta fram som en förebild?

Jarno Ihme! Han är en av de äldre i laget men har uppvisat ett enormt engagemang och genuint intresse för fysträning och har verkligen förbättrat många områden. En annan spelare som uppvisat stora förbättringar är Henrik Malmgren.

Vad är er viktigaste uppgift nu när säsongen kommit igång?

Vi fortsätter med gemensam fysträning två gånger per vecka. Utöver det försöker vi hålla spelarna så skadefria som möjligt med kontinuerliga behandlingar.

Kan du berätta lite mer om Muskelcentrum. Hur länge har ni funnits och hur skulle du beskriva era främsta styrkor?

Muskelcentrum startade 2010 i en liten källarlokal i Salabacke. Visionen då var att arbeta mycket med idrottsmedicin och idrottsskador. Idag är vi en av Uppsalas största kliniker med totalt tre kliniker i Uppsala med omnejd. Vi har fördjupat oss inom idrottsmedicin under åren och arbetar idag med Almtuna IS, FBC Uppsala dam, elitgymnasiet på Celsiusskolan samt andra individuella idrottare. Vi har även haft förmånen att få arbeta med hockeylandslagen. Vi behandlar även andra besvär såsom nackspärr och ryggskott så alla människor är välkomna till oss.

Vad är senaste nytt hos er?

Nu under hösten har vi öppnat ett testlabb i IFU Arena där vi utför en mängd olika avancerade fystester och kan skräddarsy individuella träningsupplägg utifrån idrott, krav, ambition och målsättning.

Vilka andra innebandylag jobbar ni med?

FBC Uppsala dam. Där finns vi inte med under match och träning utan bistår med hjälp på kliniken ifall det uppstår skador.

Har du några tips till tränare för Sirius ungdomslag – är det något speciellt man bör tänka på för att säkerställa att spelare inte får problem längre fram?

Finns ingen generell ”regel” som man kan följa. En sak som dock är viktigt är att i tidig ålder arbeta med rörlighet och koordination. Det är något som många av de äldre spelarna saknat. Arbetar man fram den delen så går det så mycket enklare att ta sin träning vidare och på så sätt minimera riskerna för skador.

Vilka förhoppningar har ni på Sirius säsong?

Vi hoppas och tror att vi kan nå slutspel med Sirius denna säsong. Vi ser även vårt samarbete långsiktigt och har som ambition att ta Sirius till toppen!

/Text: Niklas Tell

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×