JONASSON PÅ VÄG TILLBAKA – SIKTAR PÅ PREMIÄREN

Ludvig Jonasson är på väg tillbaka efter den knäoperation han genomgick tidigare i våras. Det har varit en lång väg men nu är han tillbaka på isen.

Foto: Peter Bohlin / PEBO-Foto

Ludvig genomgick en knäoperation den 6 maj där en lös benbit opererades bort (Osteofyt). Han har under flera år dragits med så kallat Schlatterknä. Schlatters sjukdom eller morbus schlatter är en inflammation i knäskålsenans fäste (tuberositas tibiae).
– Operationen genomfördes med narkos och den gick snabbt och bra. Tiden direkt efter operationen kunde jag inte böja benet alls och jag kunde bara sova på rygg. Efter tre-fyra veckor lyckades jag bli av med kryckorna. Då var jag först och främst  tvungen att lära mig gå korrekt igen. Något som var oerhört svårt i början, det kändes som att jag verkligen började på ruta ett, säger Ludvig Jonasson och fortsätter.

– Mitt högerknä kommer nog aldrig bli lika bra som mitt friska knä. Dock så har det inte varit bra på många år. Förhoppningen är att knät ska bli mycket bättre nu även om det högst sannolikt inte kommer bli helt 100.

Skadan kommer han dras med och hur mycket han kommer behöva anpassa sin träning och sitt spel får framtiden utvisa.
– Ja, förmodligen kommer det bli lite skillnad i träningen framöver på grund av knät men spelmässigt får vi se, det är för tidigt att säga än så länge, säger han.

Det har varit en lång väg tillbaka, en väg med mycket rehabträning och nya övningsmoment.
– Denna försäsong har varit helt annorlunda jämfört med de jag upplevt tidigare. Självklart har oerhört mycket tid gått åt rehab och framförallt rörlighet för knät. Men samtidigt som jag har genomfört det så har jag kunnat träna på bra med överkroppen, säger han och fortsätter;

– Efter operationen så gjorde jag och naprapaten (Petter Isaksson, Muskelcentrum) en plan på hur upplägget skulle se ut. Fokus har från start varit på rörlighet och när den blev tillräckligt bra så har träningen mycket noggrant trappats upp i olika faser under tidens gång med både viktövningar och kroppsviktsövningar.

Men nu har han fått snöra på sig skridskorna igen.
– Ja, förra veckan kunde jag åka ut och glida på isen och nu får jag metodiskt trappa upp det. Om allt går bra så får jag kliva på fullt i början av oktober, säger han.

Siktet är inställt på Elitseriepremiären.
– Målsättningen är som sagt att kunna kliva på fullt med träningen under oktober och sen försöka hitta formen så fort som möjligt, men jag siktar på att vara helt redo till senast Elitseriepremiären, avslutat han.

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×