Idrottskommunen Uppsala på gång

(Artikel ur Dagens Industri – Sport & Affärer)

Uppsala är mest känt för att ha arenor som domkyrkan, slottet och universitetet m.m Att vi dessutom har Fyrishov, Studenternas , Gränby arena och andra arenor är säkert också kända av några i Sverige.    

Men våra sportarenor har varit mycket eftersatta då de flesta byggdes för mer än 50 år sen och vissa är så gamla som 100 år. Uppsalas breda elitidrott har länge längtat efter bättre förutsättningar. Diskussionen med kommunledningarna har nu efter många års påtryckningar gett resultat . De politiska partierna är nu eniga om att Sveriges fjärde största och mest expansiva stad är värd moderna idrottsanläggningar .

Inom fem år kommer Uppsala att stoltsera med toppanläggningar för i stort sett alla sporter . Senast beslutades bl.a : Ny fotbollsarena på Studenternas(bilden) , ny innebandy /friidrotts arena som under namnet IFU Arena. Dessutom en ny friidrotts arena i Gränby . Österängen färdigställs för amerikansk och traditionell fotboll . Detta till en total Kostnad på ca 1 miljard .

Några som fortfarande väntar på klartecken är en Bandyhall samt en event/ishockey arena som döpts till Uppsala Event Center .  Men det som är glädjande är att samtliga krafter i Uppsala förstår vikten med att moderna arenor inte bara är till för några få elitspelare och andra evenemang, utan att detta skapar ett mervärde för staden Uppsala, dess invånare och besökare som inte går att mäta enbart i pengar.

Elitidrotten stimulerar bredden där integration är en viktig del.  Idrott och övrig kultur och evenemang ryms inom upplevelseindustrin som idag är så viktig för alla städer som vill ligga i framkant. Uppsala har med sin struktur som en gammal kulturhistorisk stad samt som en modern utbildnings-, idrotts- , event- och krogstad stärkt sin position på senare år .  Med de senaste och kommande satsningarna på nya sport- och eventarenor tillsammans med att vi bygger ca 3 – 4000 bostäder varje år, går Uppsala med sitt fantastiska geografiska läge, en härlig framtid till mötes.

Varmt välkomna!

Sport Hälsningar

IK Sirius Ordförande

Lasse Svensson

sporthall_illustration_01

Tommy Lindgren

Copyright (C) 2024 IK Sirius

×